Публикация

Новите срокове за отчитане затрудниха варненските лекари

Оказва се, че в третия ден за предаването на месечните отчети през приемните кабинети трябва да минат близо 900 лекари.


Общопрактикуващи лекари и специалисти от Варна изразиха недоволство от новите правила за месечно отчитане.

По решение на ръководството на Националната здравноосигурителна каса от 20 януари отчитането вече трябва да стане в 3-дневен срок, а не в 5-дневен, както беше преди.

Оказва се обаче, че в рамките на три дни документите си трябва да предадат около 1000 варненски медици.

Самите лекари са категорични, че новият регламент е все още недостатъчно ясен.

„Новините, промените, сроковете - винаги научаваме в последния момент и не можем да реагираме навреме и адекватно.” - споделиха медици, чакащи в районната каса, за да подадат документите си.

„Оказва се, че в третия ден за предаването на месечните отчети през приемните кабинети трябва да минат близо 900 лекари. Ако това не се случи или документите не са в съответствие с изискванията, лекарите ще получат полагаемите им се средства след като отчетат и текущия месец.” – поясниха медиците.

От РЗОК заявяват, че уведомителни писма за новия срок са изпратени своевременно, а на 27 март са пратени напомнящи съобщения до Районната лекарска колегия, управителите на ДКЦ-тата, медицинските и дентални центрове, сключили договори с касата за тази година.

Седмица по-рано НЗОК поканила всички разработващи софтуер специалисти и фирми на разяснителна среща във връзка с новите формати. Въпреки това в първия ден отчетите си предали 28 души, а на следващия ден - 90 лекари. И тъй като 90% от отчитащите се остават за последния момент, районната каса е удължила работното време на служителите, приемащи отчетите, включвайки и допълнителни чиновници.


Коментари