Публикация

Средиземноморската диета пази сърцето

Средиземноморската диета пази сърцето

Предпазва и двата пола от диабет, възпалителни процеси и висок холестерол

Гръцки изследователи от университета Харокопио в Атина установили, че средиземноморската диета, която включва пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести продукти, ядки, бобови растения, зехтин, риба и вино, намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания с 47%.

Изследването

В продължение на 10 години експерти наблюдавали 2500 души на възраст от 18 до 89 години. Те попълвали анкета, като отговаряли на въпроси за здравословното си състояние и начина на хранене от 2001 до 2012 г. Оказало се, че почти всеки пети мъж и 12% от жените развили сърдечносъдови заболявания или починали от инсулт, исхемична болест на сърцето или сърдечен пристъп.

Експертите оценявали диетата на участниците в експеримента по системата от 1 до 55 (отчитайки честотата и количеството на консумацията на 11 групи храни). За хората, попадащи в горната третина на продуктите, включени в средиземноморската диета, рискът от сърдечносъдови заболявания намалял с 47%. Всяка допълнителна точка, приближаваща храненето към идеалната средиземноморска диета, осигурила намаляване на риска от сърдечносъдови болести с 3%.

Изводите

Установило се още, че като цяло жените били по-склонни да спазват диета, което ги предпазвало от диабет, хипертония, затлъстяване, висок холестерол и възпалителни процеси. Учените напомнят, че диетата е еднакво полезна и за двата пола. 

Коментари