Публикация

РЗОК-Пловдив задържа средства за извършени дейности на 8 болници

Отказът за изплащане на средствата, в размер между 50 000 и 200 000 лева за различните лечебни заведения, е мотивиран с превишаване на лимитите...


Пловдивската РЗОК не е изплатила между 30 и 70 процента от средствата за извършени медицински дейности на 8 частни болници, съобщиха ръководствата на лечебните заведения.

„Става въпрос за дейности – хирургични, гинекологични, инвазивна кардиология и други, които сме извършили по пътеките за месец февруари.” – заяви д-р Невен Енчев, собственик на "Медлайн клиник".

РЗОК мотивира отказа да изплати средствата, чийто размер е между 50 000 и 200 000 лева за различните лечебни заведения, с това, че са били превишени лимитите.

Сдружението на частните болници в Пловдив разпространи декларация, в която се заявява, че действията на здравната каса са в пряко противоречие със сключените договори за авансово отпускане на средства.

"Уведомиха ни, че сме надскочили лимитите преди няколко дни. Плащанията обаче са спрени със задна дата.
Когато подписвахме анексите, въобще нямаше подобни условия.” – коментираха управителите на лечебните заведения.

По думите им, касата като монополист отново е наложила лимити, месец след като Върховният съд обяви това за незаконно.
В декларацията се подчертава, че поради това ще бъде ограничен свободният достъп на пациентите, а работата на болниците ще бъде затруднена.

Документът ще бъде изпратен до БЛС, парламентарната Комисия по здравеопазване и общинските здравни структури.

"Разходите за болнична помощ от началото на тази година са значително надвишени спрямо миналата и в действителност не можахме да изплатим заработените суми от лекарите.” – призна директорът на РЗОК д-р Борис Джурджев.

Той допълни, че ограниченията се налагат от бюджета, утвърден от НЗОК, и от ниската събираемост на здравноосигурителните плащания.

„Болниците, които са надхвърлили бюджета, ще трябва да представят анализ и да обяснят причините, и тогава ще се прецени дали ще бъдат доплатени сумите.” – категоричен е д-р Джурджев.

До края на седмицата РЗОК ще започне проверки за надхвърлените лимити.



Коментари