Публикация

Проф.Митев: Да се създаде единна университетска болница

Парламентът да даде ход на законопроекта за статута на университетските болници, да бъдат отпуснати средства за построяване на ректорат, библиотека и спортни зали на МУ, както и за обновяване на почивната база...


Ректорът на Медицинския университет в София проф. Ваньо Митев поиска да се създаде единна университетска болница на базата на сега съществуващите, парламентът да даде ход на законопроекта за статута на университетските болници, да бъдат отпуснати средства за построяване на ректорат, библиотека и спортни зали на Медицинския университет, както и за обновяване на почивната база на висшето училище в Китен.
„Най-голямата партия в България е тази на нашите настоящи, бивши и бъдещи пациенти.” – заяви проф. Митев на днешното тържество по случай патронния празник на университета.

Той посочи като основни проблеми недостига на земя и сгради, както и лошото състояние на сега съществуващия сграден фонд на бившето училище.

Проф. Митев призна, че се забелязва спад в нивото на студентското обучение. Но подчерта, че ако държавната власт изпълни поисканото от ръководството на МУ, университетът ще се нареди сред първите 500 висши учебни заведения в света.

Същевременно проф. Митев отбеляза, че бюджетът на университетът е увеличен с 37 %. Той обяви, че академичният съвет е взел решение за учредяване на почетен знак за особени заслуги към висшето училище.

Негови първи носители станаха премиерът Сергей Станишев, министърът на образованието Даниел Вълчев и на финансите Пламен Орешарски, които бяха почетни гости на тържеството.

Тримата са удостоени с отличието заради съдействието, което са оказали за подобряване на финансовото състояние на университета.

Премиерът Станишев заяви, че е коригирана една несправедливост, допускана през последните 15 години към най-авторитетното висше медицинско училище, което създава и най-много кадри в тази сфера.



Коментари