Публикация

Варненският белодробен диспансер е в криза

Лекарите, медицинските сестри и санитарите от диспансера не са получавали заплати от началото на годината...


Лекарите, медицинските сестри и санитарите от варненския диспансер за белодробни заболявания възнамеряват да си подадат оставките.

„От началото на годината медицинските служители не са получавали заплати. Аванси също не се изплащат редовно. Ето защо те имат право да напуснат работните си места без едномесечно известие.” – каза старшата сестра Йорданка Славова.

Тя поясни, че ако се отпуснат 100 000 лева, с които да се покрият възнагражденията за трите месеца, медиците са склонни да останат на работните си места.

Оказва се, че от началото на 2009 г. общината не е превела никакви средства по сметката на лечебното заведение - независимо, че диспансерът е 100% нейна собственост.

За тази година общинските съветници са гласували издръжка на заведението 150 000 лева при необходими 600 000 лв.

„Най-лошото обаче ще се случи, ако наистина затворим вратата зад себе си, тъй като Варна е застрашена от взрив на туберкулоза.” – заяви от своя страна д-р Димчо Караянчев.

За три месеца са регистрирани 15 новозаболели възрастни и едно дете. В момента в стационара се лекуват 16 пациенти.

„Ако не си вземем заплатите, но продължим работа, пак ще има епидемия, защото имаме натрупани огромни дългове към доставчиците и скоро в болницата няма да има и един дезинфектант, който да ограничи разпространението на заболяването.” - допълни още Караянчев.


Коментари