Публикация

Петте континента честват Световния ден на здравето

Днес, 7 април, се отбелязва Световният ден на здравето, който преминава под мотото „Да спасим животи. Да направим болниците сигурни при спешни случаи”.
Стремежът на Световната здравна общност е да се фокусира общественото внимание върху безопасността на лечебните заведения...


Днес, 7 април, се отбелязва Световният ден на здравето, който преминава под мотото „Да спасим животи. Да направим болниците сигурни при спешни случаи”.

Стремежът на световната здравна общност е да се фокусира общественото внимание върху безопасността на лечебните заведения и подготвеността на специалистите да помагат на пострадали при бедствия и катастрофи.

„Световният ден на здравето е чудесна възможност за всички нас да се замислим за здравето си. Искам всички европейци да са в добро здраве и да имат достъп до висококачествено здравеопазване без значение от мястото, където живеят. За съжаление реалността е доста различна. В Европа съществуват поразителни неравенства по отношение на здравето.” – заяви еврокомисарят по здравеопазването Андрула Василиу.

По думите й, хората в много от новите държави-членки от Източна Европа не живеят толкова дълго, колкото гражданите на страните в западната част на Европейския съюз.
Разликата в средната продължителност на живота при жените достига 8 години в зависимост от страната. При мъжете тя е 14 години.

„Разликата по отношение на годините живот в добро здраве е още по-голяма — при жените тя може да достигне 18 години.” – коментира Андрула Василиу.

Във връзка с този проблем се предвижда до края на 2009 г. да бъде прието предложение на Европейската комисия за намаляване на здравните неравенства в ЕС.
Според експертите, мярката е особено наложителна в условията на световната икономическа криза, която би могла да влоши здравето на европейците.

„Кризата засяга в особено голяма степен уязвимите групи – млади хора, мигранти, пенсионери. Нуждаем се от целенасочени действия в областта на здравеопазването, за да предпазим тези хора, както и да гарантираме, че всеки получава информацията и грижите, които са му необходими, за да живее в добро здраве.” – апелира еврокомисарят по здравеопазването.

Световният ден на здравето се отбелязва от 1950 г.
На 7 април през 1948 г. влиза в сила уставът на Световната здравна асоциация, въз основа на който е създадена СЗО.
Той е приет през 1946 г. по време на Международната конференция по въпросите на здравеопазването в Ню Йорк.

У нас през 1964 г. 7 април е обявен и за Ден на здравния работник.

Health.bg честити празника на всички, които са се посветили на мисията да даряват здраве!



Коментари