Публикация

Помощ – пролетни вируси!

Пролет е. Всичко зеленее, всичко разцъфва, но.. Винаги има едно но! Със затоплянето на времето освен растенията и някой животни, които спят зимен сън, се събуждат и вирусите.


Пролет е. Всичко зеленее, всичко разцъфва, но.. Винаги има едно но! Със затоплянето на времето освен растенията и някой животни, който спят зимен сън, се събуждат и вирусите.Те се носят по въздуха с аромата на уханните цветя и вместо да се чувстваме свежи, като репички, ние се разболяваме. За да издържи на атаката от пролетни вируси, алергени и умората, защитните сили на организма трябва да се подсилят. А доколко мощни са те, зависи от много фактори, сред които са начинът на хранене, колко се движим, живеем ли в стрес, наспиваме ли се.

Много хора възприемат симптомите като временно неразположение и не обръщат особено внимание на болестта. Не забравяйте, че през пролетта имунната ни система е доста изтощена и дори едно леко заболяване може сериозно да извади извън форма организма. Затова ако искате да ви се разминат антибиотиците - още с първата поява на симптоми вземете съответните мерки

Изключително важни за защитните сили на организма са плодовете и зеленчуците, приемани в достатъчни количества. „Препоръчвам да се консумират редовно ябълки и моркови. Да се пие една чаена чаша сок от сурово цвекло с малко моркови дневно. Той ще подейства изключително добре на пациентите с анемия.

Може да звучи банално, но искате ли да имате добър имунитет, трябва да се наспивате. Възрастните да спят поне 8 чaса. Да, има хора, на които и 6 чaса са достатъчни, но те по-скоро са изключение. Много важно е да си набавите вечерната почивка след 22ч. Това особено важи за малките деца, които е препоръчително да се водят в леглото по едно и също време всяка вечер, за да им се създаде режим. Преди лягане мъниците да не се оставят пред телевизионния екран, който ги разсейва и разсънва, да не им се дават течности.

Ако все пак вирусът ви повали, не отлагайте лечението още в първите часове от заболяването, за да не се стигне до усложнения. Пийте много течности, хранете се рационално и приемайте лизати – разрушителни на бактерии, които стимулират имунитета в устната кухина и ускоряват оздравителния процес.

Коментари

и в гугъл не намерих

Ина  Димитрова
19 мар 2015 13:37

А какво е лизат?