Публикация

7 малко известни факта за хепатита

Хепатит е термин, който обозначава възпаление на черния дроб.


Хенапипът има осем разновидности

Факт № 1

Съществуват повече от 8 вида хепатит

Хепатитът невинаги е инфекциозно заболяване. Човек може да заболее от хепатит, без да се е заразил от някого. Освен вирусния съществуват автоимунен и токсичен хепатит. В първия случай черният дроб се атакува от имунната система на организма. Причината за тази агресия е неизвестна. При токсичния хепатит черният дроб се поразява от някои лекарства, от промишлени химикали и алкохол. Черният дроб на 20% от алкохолиците рано или късно заболява.

Най-разпространен е вирусният хепатит. Съществуват най-малко 6 различни вируса, които предизвикват хепатит (А, В, С, D, E, G). Те са много различни и заболяванията, причинени от тях, също се различават. Най-опасни са хепатит В и С, които водят до развитието на тежка хронична форма. Вирусът на хепатит D също води до това, но той е опасен само ако човек вече е заразен с хепатит В. Вирусите А и Е са по-малко опасни, защото те предизвикват само остър хепатит. Вирусът на хепатит G бе открит сравнително неотдавна и в научните среди все още спорят дали той причинява заболяването.

Факт № 2

От хепатит B и С може да се зарази всеки

В света заразените от хепатит В са 2 млрд. души, от тях 400 млн. страдат от хроничната форма. Проблемът е, че много от инфектираните хора не знаят за състоянието си и разпространяват вируса. Според СЗО от хепатит C са инфектирани 3% от населението на Земята. До 85% от острите инфекции преминават в хроничен хепатит.

От хепатит B и С съвсем не се заразяват само наркоманите. Вирусът може да се предаде при преливане на кръв, при посещение на зъболекар и в салона за маникюр. За хепатит В към този списък може да се добави и незащитеният секс.

Факт № 3

В отделните страни са разпространени различни вируси

Вирусният хепатит се среща най-често в Азия и Африка: в Китай, Виетнам, Камбоджа и Афганистан 10–12% от хората имат хепатит В. В Гвинея и Либерия този показател достига 16%. В страните от Източна Европа болните са 1–2% от населението, а в Западна Европа и Северна Америка от хепатит В страдат по-малко от 1%.

Хепатит С е най-разпространен в страните от Централна и Източна Азия и в Северна Африка, най-вече сред наркоманите.

Факт № 4

Болните от хепатит B и C по-често заболяват от рак на черния дроб

Вирусният хепатит е опасен и защото може да причини рак на черния дроб. До 80% от случаите на първичен рак на черния дроб в света се появяват при носители на вирусния хепатит В или С. Не е съвсем ясно по какъв начин вирусът води до рак, въпреки че има няколко основни теории. Преди всичко хроничната инфекция на болните от вируса хепатит В или С причинява постоянно възпаление на черния дроб, което води до цироза и потенциален рак. На второ място, и двата вируса (В и С) се намесват в молекулярните процеси, които протичат в чернодробните клетки. Не е доказано в каква степен тези изменения допринасят за развитието на ракови тумори, но неотдавнашни изследвания показват, че при размножаването на вируса хепатит В в клетките се получават генни промени, които контролират тяхното делене. Това на свой ред може да доведе до безконтролно делене на клетките и нарастване на раковите тумори.

Факт № 5

В някои случаи може да се защитим от хепатит с ваксина

Тъй като хепатитът се предизвиква от различни вируси, няма една ваксина, която защитава от всички тях. Но вече има възможност за ваксиниране срещу хепатит А и В. Ваксината срещу хепатит В, която бе създадена през 1981 г., стана първата в историята ваксина срещу рак: предотвратяването на заболяване от хепатит В може съществено да намали риска от развитие на рак на черния дроб.

Ваксина срещу хепатит С все още липсва. За това има няколко причини. Преди всичко вирусът на хепатит С не е еднороден. Разликата между вирусите, заразили двама души, може да е 30-35%. Подобни разлики усложняват разработването на ваксина, която да действа срещу цялата група вируси. На второ място, вирусът на хепатит С може успешно да се прикрие от човешката имунна система. Има проблеми и при изследванията с животинските организми. Освен хората от хепатит С страдат само шимпанзетата, което съществено затруднява проучванията.

Факт № 6

Лечението от хепатит може да причини депресия

Вирусният хепатит често е придружен от депресия. Проблемът не е само във факта, че той невинаги е лечим, но и в лекарствата, които имат сериозни странични ефекти, като депресия. 

Коментари

Happiness e много добро парче - Happy days we wish for everyone Whish you’ve always had a real friend Whom you rely on Now however one thing we must know If we don’t live for each other That’s no life at all

Мария  Попова
20 мар 2015 13:18

„Тихия убиец“ хепатит С – болест, която засяга около 110 000 българи, но на която не се обръща достатъчно внимание от обществото и институциите. Едва 3% от болните у нас знаят за заболяването си, тъй като нивото на изследване за хепатит С е много ниско. Британската рок легенда Джон Лоутън, вокалист на групата „Юрая Хийп“, се е присъединил към информационната кампания за хепатит С „Хепи ли Си?“. Те подарили песента Happiness в подкрепа на страдащите от хепатит С в България. Линк към песента: http://bit.ly/1AJsPAz