Публикация

7 малко известни факта за хепатита

Хепатит е термин, който обозначава възпаление на черния дроб.


Хенапипът има осем разновидности

Факт № 1

Съществуват повече от 8 вида хепатит

Хепатитът невинаги е инфекциозно заболяване. Човек може да заболее от хепатит, без да се е заразил от някого. Освен вирусния съществуват автоимунен и токсичен хепатит. В първия случай черният дроб се атакува от имунната система на организма. Причината за тази агресия е неизвестна. При токсичния хепатит черният дроб се поразява от някои лекарства, от промишлени химикали и алкохол. Черният дроб на 20% от алкохолиците рано или късно заболява.

Най-разпространен е вирусният хепатит. Съществуват най-малко 6 различни вируса, които предизвикват хепатит (А, В, С, D, E, G). Те са много различни и заболяванията, причинени от тях, също се различават. Най-опасни са хепатит В и С, които водят до развитието на тежка хронична форма. Вирусът на хепатит D също води до това, но той е опасен само ако човек вече е заразен с хепатит В. Вирусите А и Е са по-малко опасни, защото те предизвикват само остър хепатит. Вирусът на хепатит G бе открит сравнително неотдавна и в научните среди все още спорят дали той причинява заболяването.

Факт № 2

От хепатит B и С може да се зарази всеки

В света заразените от хепатит В са 2 млрд. души, от тях 400 млн. страдат от хроничната форма. Проблемът е, че много от инфектираните хора не знаят за състоянието си и разпространяват вируса. Според СЗО от хепатит C са инфектирани 3% от населението на Земята. До 85% от острите инфекции преминават в хроничен хепатит.

От хепатит B и С съвсем не се заразяват само наркоманите. Вирусът може да се предаде при преливане на кръв, при посещение на зъболекар и в салона за маникюр. За хепатит В към този списък може да се добави и незащитеният секс.

Факт № 3

В отделните страни са разпространени различни вируси

Вирусният хепатит се среща най-често в Азия и Африка: в Китай, Виетнам, Камбоджа и Афганистан 10–12% от хората имат хепатит В. В Гвинея и Либерия този показател достига 16%. В страните от Източна Европа болните са 1–2% от населението, а в Западна Европа и Северна Америка от хепатит В страдат по-малко от 1%.

Хепатит С е най-разпространен в страните от Централна и Източна Азия и в Северна Африка, най-вече сред наркоманите.

Факт № 4

Болните от хепатит B и C по-често заболяват от рак на черния дроб

Вирусният хепатит е опасен и защото може да причини рак на черния дроб. До 80% от случаите на първичен рак на черния дроб в света се появяват при носители на вирусния хепатит В или С. Не е съвсем ясно по какъв начин вирусът води до рак, въпреки че има няколко основни теории. Преди всичко хроничната инфекция на болните от вируса хепатит В или С причинява постоянно възпаление на черния дроб, което води до цироза и потенциален рак. На второ място, и двата вируса (В и С) се намесват в молекулярните процеси, които протичат в чернодробните клетки. Не е доказано в каква степен тези изменения допринасят за развитието на ракови тумори, но неотдавнашни изследвания показват, че при размножаването на вируса хепатит В в клетките се получават генни промени, които контролират тяхното делене. Това на свой ред може да доведе до безконтролно делене на клетките и нарастване на раковите тумори.

Факт № 5

В някои случаи може да се защитим от хепатит с ваксина

Тъй като хепатитът се предизвиква от различни вируси, няма една ваксина, която защитава от всички тях. Но вече има възможност за ваксиниране срещу хепатит А и В. Ваксината срещу хепатит В, която бе създадена през 1981 г., стана първата в историята ваксина срещу рак: предотвратяването на заболяване от хепатит В може съществено да намали риска от развитие на рак на черния дроб.

Ваксина срещу хепатит С все още липсва. За това има няколко причини. Преди всичко вирусът на хепатит С не е еднороден. Разликата между вирусите, заразили двама души, може да е 30-35%. Подобни разлики усложняват разработването на ваксина, която да действа срещу цялата група вируси. На второ място, вирусът на хепатит С може успешно да се прикрие от човешката имунна система. Има проблеми и при изследванията с животинските организми. Освен хората от хепатит С страдат само шимпанзетата, което съществено затруднява проучванията.

Факт № 6

Лечението от хепатит може да причини депресия

Вирусният хепатит често е придружен от депресия. Проблемът не е само във факта, че той невинаги е лечим, но и в лекарствата, които имат сериозни странични ефекти, като депресия. 

" }-->

Коментари

20 мар 2015 14:16

Happiness e много добро парче - Happy days we wish for everyone Whish you’ve always had a real friend Whom you rely on Now however one thing we must know If we don’t live for each other That’s no life at all

20 мар 2015 13:18
Мария  Попова
20 мар 2015 13:18

„Тихия убиец“ хепатит С – болест, която засяга около 110 000 българи, но на която не се обръща достатъчно внимание от обществото и институциите. Едва 3% от болните у нас знаят за заболяването си, тъй като нивото на изследване за хепатит С е много ниско. Британската рок легенда Джон Лоутън, вокалист на групата „Юрая Хийп“, се е присъединил към информационната кампания за хепатит С „Хепи ли Си?“. Те подарили песента Happiness в подкрепа на страдащите от хепатит С в България. Линк към песента: http://bit.ly/1AJsPAz