Публикация

Простудата на кръста и краката улеснява уроинфекциите

Простудата на кръста и краката улеснява уроинфекциите

Причинителите на урологични възпалителни заболявания са различни, като могат да бъдат засегнати бъбреците, пикочният мехур, простатната жлеза. Жените особено често боледуват от цистит, възпаление на пикочния мехур. Това е лесно обяснимо, тъй като инфекцията може да попадне по десцендентен път – т.е. една обща инфекция може да засегне както всички органи, така и конкретно пикочния мехур, но тя може да възникне и по асцендентен път, отдолу нагоре. Тъй като женската уретра е по-къса, по-широка, намира се много близо до влагалището, където има подходяща среда за развитие на бактерии, оттам инфекцията лесно попада в пикочния мехур.

 

Не е лесно да се установи първоизточникът на инфекцията

 

но е добре да се знае, че дори една елементарна на пръв поглед простуда нерядко води при жените до цистит. Това става особено в преходните сезони с бързи и големи температурни амплитуди, каквито наблюдаваме в момента. Неподходящото облекло, простудата на краката, на кръста са силен предразполагащ фактор за възникване на цистит. Обяснението е, че при простуда намаляват защитните сили на организма и той става по-възприемчив към евентуална тлееща бактериална инфекция.

 

Когато циститът периодично се повтаря, обикновено става дума за инфекция, която веднъж се е проявила, но може би не е доизлекувана своевременно и е останала активна. Тя се потиска в резултат на лечението, но когато се появят отново предразполагащи фактори - по-влажно, по-студено време, - тогава най-често се обострят циститите. Освен това е много важно жената да ходи редовно на гинеколог, за да се елиминира евентуална инфекция от влагалището, която може да попадне в пикочния мехур.

 

Циститът протича обикновено с болки и парене при уриниране, кръв в урината и наличие на други примеси

 

Възможно е температурата да се повиши и общото състояние да се влоши. Но при адекватно и навременно лечение симптомите бързо отшумяват.

 

Самолечението с антибиотик е твърде опасен подход

 

Необходима е своевременна консултация с уролог, който ще започне лечение, след като микробиологично изследване установи какъв точно е причинителят. Предписването на антибиотици, без да се изследва стерилна урина, може да доведе до непълно излекуване и последващо хронифициране на инфекциите. Причината за това е, че ако чувствителността не е установена категорично чрез изследване, е възможно даден антибиотик да повлияе на причинителя, но да не го унищожи напълно. Наблюдава се т. нар. частична чувствителност. Това означава, че част от бактериите остават жизнеспособни въпреки лечението и след това отново причиняват инфекция.

 

Проблем освен това е, че се създават резистентни щамове бактерии, които още по-трудно се унищожават с достъпните антибактериални средства.

 

 

 

 

 

Освен лекарствата с активна субстанция, каквито са антибиотиците, се прилагат различни други препарати, представляващи извлеци на растителна основа, които подпомагат ефективно оздравителния процес. Такъв комплексен природен препарат на базата на американската червена боровинка е „Урокомфорт“. Той съдържа съставки, възпрепятстващи закрепването и размножаването на бактериите във вътрешните лигавици, увеличава диурезата, прочиства като цяло пикочните пътища. Препаратът е подходящ и като профилактика при хроничните урологични инфекции.

 

Понякога те протичат без характерните неразположения и симптоми, което обаче не означава, че пикочната система не се уврежда. Затова е необходимо страдащите от хронични инфекции – цистит, пиелонефрит – да наблюдават по вида на урината дали има данни за обостряне на заболяването им. Ако урината е мътна и в нея плуват частици, много е вероятно да е започнала бактериална инфекция дори човек да няма никакви оплаквания. В тези случаи е задължително да се изследва първо обикновена урина за наличието на белтък, левкоцити, еритроцити и бактерии, а след това и стерилна урина.

Коментари