Публикация

За Варненска област са необходими още 400 болнични легла

Предвид нуждите на населението не трябва да се ликвидират болнични легла в областта, смята д-р Веселин Балкански...


Варненска област има нужда най-малко от още 400 болнични легла за долекуване и продължителна терапия.

Това заяви директорът на Районния център по здравеопазване д-р Веселин Балкански по повод притесненията на варненската лекарска колегия, че националната здравна карта може да съкрати част от съществуващите здравни отделения.

Д-р Балкански бе категоричен, че предвид нуждите на населението не трябва да се ликвидират болнични легла в областта.

„По отношение на общопрактикуващите лекари сме добре обезпечени, но специалистите във Варна са неколкократно повече от необходимото.” – посочи директорът на РЦЗ.

По думите му, част от специалистите би следвало да се изтеглят в по-отдалечените райони, за да се осигури равен достъп до медицинска помощ на всички здравноосигурени лица.

Д-р Веселин Балкански ще изпрати становището до здравното министерство, тъй като до дни националната здравна карта, за която се говори от години като изискване на ЕС и реална необходимост, ще е бъде факт.

„За да се осигури достъп на всички до адекватно лечение, би трябвало да се върне старата практика за разпределение на кадрите, както всъщност е в останалия свят. Не може младите да завършват скъпоструващото медицинско образование и вместо да работят там, където има нужда от тях, да стават търговски представители, тъй като е по-лесно и по-добре платено.” - допълни д-р Балкански.



Коментари