Публикация

Нискорискови HPV

Нискорискови HPV


Нискорискови HPV

Човешкият Папиломен Вирус/ HPV/ е един от най-широко разпространените вируси в света. Под названието НРV се обединяват над 100 типа вируси, които се развиват най-вече в кожата и лигавиците. Типовете HPV, които причиняват рак на маточната шийка, се наричат високорискови.Вирусни типове свързани с доброкачествени цервикални клетъчни промени и/ или генитални кондиломи,се наричат нискорискови типове.

Гениталните кондиломи (брадавици) се причиняват от нискорисковите типове HPV6 и 11. Те се предават по полов път , но разпространението на инфекцията може да стане и при кожен контакт . Засягат както мъже, така и жени,като най-висока е честотата при младите хора във възрастта 15-25 години.
Инкубационният период (времето от момента на заразяването до проява на първите симптоми) е средно 3 месеца.

Поради дългият си инкубационен период и факта, че в някои случаи при жените те могат да се развият във вътрешните полови органи, където не се виждат с просто око острите кондиломи се предават сравнително лесно при полов контакт.

Най-общо кондиломите представляват образувания наподобяващи брадавици. Те могат да бъдат дребни и гладки, или по-често имат неравна и дребно-зърниста повърхност , бледо- розови и множествени.
Кондиломите се разполагат около влагалището, във влагалището и в близост до ануса.При мъжете кондиломите се появяват най-често в основата на главичката на пениса.Обикновено са неболезнени, но водят до дискомфорт и влошават качеството на живот на засегнатите. Ако не се лекуват кондиломите могат да се разраснат и да достигнат гигантски размери.
Правилното диагностициране на острите кондиломи гарантира успешното лечение. МДЛ "ЛИНА" използва най- съвременната техника за детекция на HPV- ДНК анализ чрез Real-Time PCR .Чрез този метод се установява наличието на вирусна ДНК в много ниски концентрации и се определя конкретния вирусен тип.

ДНК теста за HPV 6 и 11 тип има следните приложения:

за потвърждаване на инфекция с HPV 6 и 11 тип

за установяване на инфекция с HPV 6 и 11 тип при липса на клинична изява

за проследяване на ефекта от терапията

ДНК теста за HPV 6 и 11 позволява детекция на вируса в голямо разнообразие от биологични проби- цервикален секрет, уретрален секрет, натривка от гланса, натривка от кожни лезии и др. Възможна е едновременна диагностика на нискорискови и високорискови HPV ( 6,11, 16, 18 тип) в една проба. 

Коментари

дддс додийсд доийд сдс