Публикация

Възстановяването при чернодробна увреда не е бързо

Лечението с хепатопротектор трябва да продължи не по-малко от три месеца, съветва специалистът по гастроентерология д-р Николай Цонев



Автор: Д-р Николай ЦОНЕВ, началник на Отделението по гастроентерология, Втора градска болница, София

Черният дроб е изключително важен орган с голяма способност за регенерация, но немалко външни фактор – вируси, алкохол, токсични вещества – натоварват черния дроб и рано или късно водят до неговата увреда. В тези случаи се получава следното – освобождават се свободни радикали, увреждат се клетъчните мембрани и загиват чернодробни клетки (хепатоцити). Независимо дали проблемът е причинен от вирус, медикамент или алкохол, хепатопротекцията се явява основна и важна част от лечебните подходи при всяко едно от чернодробните увреждания. Всъщност

хепатопротектори са се използвали от хората още в древността,

когато са били известни немалко растителни видове, имащи лечебни качества по отношение на черния дроб. И съвременните хепатопротектори в голямата си част са препарати, създадени на билкова основа – някои са базирани на видове, срещащи се по нашите географски ширини, други са съчетание от по-екзотични растения от Китай, Хималайския район.

Смисълът на хепатопротекцията по принцип е:

  • да се постигне антиоксидантно действие;
  • да подпомага чернодробната регенерация;
  • да има противовъзпалително действие.

Такъв препарат, регистриран на нашия пазар, е „Хепасейв“, който представлява стандартизиран екстракт от растението Picrorhiza kurroa (4% куткин). С цел профилактика е препоръчително да се приемат два пъти по една таблетка и два пъти по две таблетки при лечение.

Лечението с хепатопротектор

по принцип трябва да продължи не по-малко от три месеца. Причината е, че подложеният на увреждане орган се нуждае от определен период, за да се възстанови. При лечението е възможна комбинацията от няколко препарата, но е напълно безполезно да се използват два или повече хепатопротектора в ниски дози, защото в такъв случай очакваният ефект за подпомагане на черния дроб няма да се получи.

Трябва да се знае, че безразборната употреба на лекарства също може да доведе до чернодробно увреждане, което се нарича медикаментозно. Тук включително визирам и много често използвани антибиотични комбинации, след приема на които – ако имат хепатотоксичен ефект – са необходими не по-малко от 25 дни за възстановяването на чернодробната функция. Съчетаването с друг вреден фактор, какъвто е алкохолът, допълнително забавя възстановяването.

Важно е да се знае,

че приемът на медикаментите трябва да се прецизира и в този смисъл самолечението е крайно нежелателно, а в някои случаи и опасно. При употребата на някои широкоспектърни антибиотици трябва да се подхожда внимателно, да не се приемат без доказана необходимост – примерно при банални инфекции на горните дихателни пътища. Нарушението на чернодробната функция се установява с увеличаването на т.нар. цитолитични и холестазни ензими в зависимост от вида на увредата. Тъй като е известно, че най-уязвима на вредни въздействия е чернодробната мембрана, то и хепатопротекторите са насочени към нейното стабилизиране.

Хепатопротективната терапия е основна

и винаги, при ясна причина за чернодробния проблем, се съчетава и с етиологично лечение. Хепатотропните вируси – познатият хепатит А, който не води до трайна чернодробна увреда, както и хепатит В и С, обаче са сериозен здравен проблем за нашата страна. Първо, защото се откриват най-често случайно, и второ – защото водят до хронична чернодробна болест, която минава през всички етапи и довежда до цироза, а в определен процент от случаите и до рак на черния дроб. Хепатит Е не е типичен за България. Други два по-малко известни хепатотропни вируса, които са и невинаги се свързват с чернодробен проблем, са вирусът на Епщайн-Бар и херпес вирусът. Епщайн-Бар зачестява все повече, обикновено след вирусна инфекция, която е била изразена с болка в гърлото и увеличени шийни лимфни възли, като след известно време се забелязва покачване на цитолитичните ензими АСАТ и АЛАТ – в тези случаи винаги може да се подозира наличието на инфекция с вируса на Епщайн-Бар.

Коментари