Публикация

Кафявата мазнина гори калории

Американски и финландски учени са открили, че кафявата мазнина, която предпазва новородените от ниски температури, може да помогне на възрастните да намаляват теглото си...


Американски и финландски учени са открили, че кафявата мазнина, която предпазва новородените от ниски температури, може да помогне на възрастните да намаляват теглото си, съобщи Ройтерс.

Когато кафявата мазнина* се активира от студа, тя започва по-бързо да изгаря калории в сравнение с обикновената.

Доскоро се смяташе, че само бебешкото тяло съдържа този вид мазнина, но три проучвания, публикувани в New England Journal of Medicine, показват наличието на такава и при възрастните. Тя може да бъде откривана чрез излагане на студ.

Хората, които имат повече кафява мазнина, са по-слаби. Учените се надяват, че откритието може да доведе до разработването на метод за активиране на тази мазнина и постигане на допълнително изгаряне на калории без упражнения.

50 грама от максимално активната кафява мазнина могат да изгорят до 500 калории дневно.

Необходими са още изследвания, които да потвърдят теорията, че може да се отслабва с помощта на кафявата мазнина, допълват учените.



*Вид мазнина в човешкото тяло, която всъщност има червеникавооранжев оттенък. В сравнение с другите мазнини тя е в много малки количества. Притежава специална задача - да топли тялото, предизвиква затопляне.

Коментари