Публикация

Проф.А.Борисова: Очаква ни епидемия от диабет, ако не се вземат мерки

Страдащите от най-разпространеното социално-значимо заболяване вече надминават 500 хиляди души...


Ако не се вземат спешни мерки срещу захарния диабет и не се осигури финансов ресурс за профилактика и адекватно лечение, в близките няколко години ни очаква епидемичен взрив на заболяването.

Това прогнозира проф. Анна-Мария Борисова на провеждащия се в Пловдив Национален научен симпозиум по ендокринология.

Председателката на Българското дружество по ендокринология съобщи, че страдащите от най-разпространеното социално-значимо заболяване вече надминават 500 хиляди души.

„Тревожен е фактът, че само 300 хиляди знаят за болестта си и се лекуват.” – каза проф. Борисова и допълни, че точно тук е мястото на профилактиката, кампаниите и масовия скрининг, при които да се откриват проявите на диабета възможно най-рано.

Тя заяви, че ако държавата и здравните институции не предприемат спешни мерки, само за няколко години болните от захарна болест ще се увеличат поне с още 200 хиляди.

„Българинът масово не се грижи за здравето си. Стресът и начинът на живот, храненето и наднорменото тегло, алкохолът и цигарите са само част от предпоставките за появата на диабет.” - поясни проф. Борисова.

Според специалистите разпространението на диабет тип 2 вече е придобило епидемични размери. Късните последствия на заболяването водят до инвалидизация и огромни разходи за лечение.

От друга страна, голяма част от усложненията могат да бъдат редуцирани с терапевтични интервенции, гарантиращи стриктен гликемичен контрол.

По време на симпозиума ендокринолозите се обединиха около мнението, че независимо от широкия избор на медикаменти и терапевтични комбинации, оптималният контрол на диабета все още е трудно постижим.

Във форума участват над 350 специалисти, а специален гост е председателят на Международната тиреоидна асоциация Питър Лауберг от Дания.

За първи път на симпозиума ще бъдат представени последните световни и европейски препоръки и ръководства във всички области на еднокринологията.

„Това ще бъде като учебен наръчник за лекарите, най-важните препоръки в различните направления от поставяне на диагнозата до лечението на заболяването.” - допълни проф. Борисова.

В рамките на форума се провеждат и безплатни прегледи.



Коментари