Публикация

ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В МЦ КИРМ ПЛЕВЕН

На 26 март 2015 г. в МЦ КИРМ Св. Елисавета в Плевен ще се проведе Ден на отворените врати за извършване на безплатни имунологични консултации и изследвания на имунния статус на желаещите плевенчани, независимо от възрастта им.


Приемът ще става по предварително изготвен график на телефон: 064/ 804790.

Поводът за инициативата е тежката грипна епидемия 2014/2015 год. За разлика от други години, когато боледуват предимно рисковите групи от деца и възрастни хора, сега са засегнати и млади хора, в активна възраст. „В неравностойната битка между вируси и пациенти, ние не можем да влияем върху характера на вирусите, но можем да влияем върху имунната система на човека, за да бъде подготвен за тази среща и да не реагира с тежки усложнения”, посочи доц. Конова.

Тя обясни, че ролята на имунолога е в това – да направи оценка на имунния статус на пациента и да препоръча индивидулна схема за имунопрофилактика, за да може имунната система да реагира адекватно при последваща среща с вируса.

Доц. Конова цитира данни на Министерството на здравеопазването, според които от януари до сега в страната са регистрирани два пика на обща заболяемост за страната (брой случаи на грип и остри респираторни заболявания на 10 000 души). Първият е в края на януари, когато от общия брой остри заразни заболявания – 7 636, случаите на грип и ОРЗ са 6 418 случая (заболяемост 166.98). Вторият пик е в края на февруари, когато от общия брой остри заразни заболявания - 7052, случаите на грип и ОРЗ са 5798, което определя заболяемост 150.85 на 10 000. „Данните за последната седмица – 09.03 – 15.03.2015 сочат отново покачване на случаите на грип и ОРЗ – 4847, при заболяемост – 126 на 10 000, което може да се окаже тревожна тенденция за трети пик на епидемията през тази година. Направените изследвания в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ на клинични проби (носогърлени смивове)от пациенти с грипоподобна симптоматика показват преобладаване на грипен вирус тип А(Н3N2), който e доминиращ в САЩ и Европа през епидемия 2014/2015 и по-ниска честота на А(H1N1) и тип В. Заради високата изменчивост на А(Н3N2), ваксините се оказват недостатъчно средство за предпазване от грип в около 70% от случаите, освен това характерно за този тип е тежкото протичане, високата честота на усложнения, хоспитализации и рехоспитализации. Тревожни данни за заболеваемостта и усложненията при децата бяха представени от проф. д-р Ваня Недкова, д.м. Началник на Детска клиника при УМБАЛ – Плевен, както и задочно – от доц. д-р Явор Иванов, Началник на Клиника по пулмология и фтизиатрия, УМБАЛ – Плевен.

Апелът на лекарите беше насочен към личните лекари и всички клинични специалисти, да не са пренебрегва ролята на имунната система в ситуация на грипна епидемия, да се извършва навременна имунопрофилактика, чрез която биха предотвратени тежките усложнения, приема на скъпоструващи лекарства и техните странични ефекти, както и необходимостта от хоспитализация.

В Плевен работят три имунологични центъра, в които консултират клинични имунолози и се извършват имунологични изследвания – МЦ КИРМ „Света Елисавета“; МДЛ по имунология, Втора клинича база, УМБАЛ – Плевен и МДЛ „Имунодиагностика“ – Плевен.

Коментари