Публикация

Проф. Шерман: Доказали сме, че ваксината срещу СПИН е възможна!

Професор Жан-Клод Шерман е един от тримата откриватели на вируса на СПИН, които през 1983-1984 г. в Института "Пастьор" изолираха първи този вирус.


Класическият път на откриване на ваксина не възможен“ това заяви проф. Жан-Клод Шерман в Медицинския Университет в Пловдив, където ще изнесе редица лекции в петък и събота. За да се създаде ваксина по този път е необходимо  да се вземат частици от всички 40 милиона вирусоносители.Освен това вирусът на СПИН има стотици вариации и това затруднява много работата на учените. Според проф. Шерман е много важно да се зададе правилния въпрос и той е следният : да се установи кое е това нещо общо за всички вируси, нещото което не се променя. Едва след като се открие тази липсваща част може да се твърди, че ваксината е общовалидна.

За да онагледи своята теза, проф. Шерман даде следния пример: „Тук има много студенти и ако трябва да направя ваксина за всички тях трябва да ги помоля да не правят секс, т.е искам да каже че не може да се изработи класическа ваксина. Обаче ако всеки един от тях притежават по един бадж и той им позволява да влязат и излязат от залата и ако се блокира този бадж, съответно се блокира и входът и изходът. И основното е, че се опитваме да намерим бадж, който е валиден за всички разновидности на вируса.

Попитан на какъв етап е от изработването на ваксина, той отговори така: „До този момент сме доказали, че тази ваксина е възможна.Ще запазим мълчание и ще се борим да я реализираме“.

Според видния вирусолог има два типа хора- едните се подават на вируса и много бързо развиват болестта, а другите хора нар. непрогресори имат антитела и следователно те не развират болестта или я развиват изключително бавно. В продължение на 15-20 години проф. Шерман е изследвал именно непрогресорите.

Коментари

Лара Миланова
22 мар 2015 17:39

Благодаря ви от сърце! Ще чакам с нетърпение!

Здравейте, утре ще качим една от презентациите на проф.Шерман

Лара Миланова
21 мар 2015 12:27

Здравейте! Може ли да споделите още информация как е протекло посещението на проф. Шерман? До какъв етап е стигнало търсенето на ваксина срещу СПИН?