Публикация

Фурмите предпазват от рак на дебелото черво, високо кръвно и инсулт

Те са една от най-добрите храни за хората - укрепват имунитета, гонят умората, повишават издръжливостта и концентрацията


Има ли средство, което може да намали риска от сърдечни заболявания, да понижи кръвното налягане и да ви предпази от рак на дебелото черво? В същото време да е полезно по време на бременност, да възпрепятства появата на артрит и да помага при импотентност? При това да е природно, а не химия.

Да, има. И то е нещо сладко и вкусно, което може да се консумира в големи количества, защото в 100 гр. се съдържат 230 Ккал. Фурмите имат такива лечебни качества. Точно за тях стара арабска поговорка казва, че ползите от плода са толкова, колкото са и дните на една година.

Те са една от най-добрите храни за хората, защото са богати на много жизненоважни хранителни вещества. Укрепват имунитета, гонят умората, повишават издръжливостта и концентрацията, а освен това способстват за намаляването на лошия ("LDL") холестерол. Фурмите съдържат флуор, който предпазва зъбите от кариес, както и селен, който намалява риска от ракови заболявания. Полезни са за някои белодробни проблеми и по-специално за лечение на астма, както и при хора, страдащи от желязодефицитна анемия.

Пресните фурми са богати на витамин А, B1, B2, B3, B5, С и повече от 20 различни аминокиселини, които ни помагат да храносмиламе и усвояваме въглехидрати по-лесно и контролираме нивото на кръвната захар и съдържание мастни киселини в телата ни.

Всяка 100-грамова порция съдържа витамин А - 5 мкг бета-каротин и 75 мкг лутеин, зеаксантин и витамин B-комплекс,фолиева киселина - 13 мкг. Една единствена фурма съдържа средно 0.192 мг витамин B6, като наличието на достатъчни нива от него подобряват ефективността на мозъка. Освен това фурмите снабдяват организма с фибри, калий и мед. В тях няма мазнини и холестерол. Могат да се преработят на сироп, мед, мармалад, пълнеж за бисквити и кейкове

Една от функциите на фурмите е слабителна, ако 6 -7 фурми се накиснат в 2 чаши вряща вода и след това се пие от нея сутрин и вечер. Запекът може да се премахне, ако се хапват по няколко фурми веднага след това се изпиват 2 чаша топла вода. По този начин се неутрализира киселината, която е в излишък в корема, с което се предотвратява стомашният дискомфорт. Тази рецепта е изключително популярна в китайската традиционна медицина.

Тези здравословни плодове могат да помогнат на бременните жени да се отърват от неблагополучия като анемия и запек. Освен това тези сочни плодове осигуряват достатъчно хранителни вещества, които гарантират нормалното развитие и растежа на бебето.

Фурмите са богати на магнезий, известен със своите противовъзпалителни качества. Въз основа на тези свойства консумацията на плодове може ефективно да намали риска от сърдечно-съдови заболявания, артрит, Алцхаймер. Доказано е, че магнезият помага и за намаляване на кръвното налягане. Тъй като фурмите са богати и на калий, те подпомагат и правилното функциониране на сърцето. По този начин до минимум се свежда и рискът от инсулт, защото опасността от коварното заболяване намалява с 9% за всеки всеки 100 мг магнезий, който човек консумира на ден, са установили американски учени.

Тези, които избягват храни с добавена глюкоза и консерванти, е добре да не купуват фурми внесени от Тунис, Египет или Мароко. Тъй като тамошните сортове не се естествено сладки, местните производители добавят глюкоза и консерванти. Препоръката на агроспециалистите е консуматорите да се насочат към внесените от Иран фурми, които са с естествена сладост и характерен карамелен или карамелено-шоколадов вкус. За едни от най-вкусните сортове се считат „Саир“и „Мазафати“. В България се предлагат в магазините на „Кауфланд“, „Карфур“, „Пикадили“ и по различни бензиностанции.

Коментари