Публикация

Безплатни прегледи за туберкулоза в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив

Скринингът се провежда от 23 до 27 март. Организира се от новото отделение по фтизиатрия в болницатапо повод 24 март - Международния ден за борба с опасната болест.


Безплатен скрининг за туберкулоза от 23 до 27 март организира Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“. Поводът за кампанията от типа „Отворени врати“ е Международния ден за борба с туберкулозата – 24 март. В цялата страна звената по фтизиатрия ще се включат в акцията под надслов „Открий, лекувай, излекувай!“, обясниха от УМБАЛ „Свети Георги“. 

Скринингът ще се извършва във времето от 8:00 да 13:00 ч. в новоткритото Отделението по фтизиатрия към Клиниката по пневмология и фтизиатрия, което се намира в съседство на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“. В приемните кабинети на отделението на всички, които се влючат в кампанията, ще бъдат направени консултации и изследвания, съобразени с индивидуалното здравословно състояния. Посетителите ще попълват анкети за оценка на риска, ще им бъдат извършени прегледи, проба на Манту, изследване на храчка. 

От Отделението по фтизиатрия призовават личните лекари да насочват за скрининга свои пациенти, за които имат съмнения, че са болни или са били в контакт с болни от туберкулоза, както и наскоро диагностицирани пациенти.
Инициативата „Отворени врати“ се организира в България през последните шест години под егидата на Министерството на здравеопазването и е доказала своята ефективност за осигуряване на лесен достъп до медицински услуги и добра разкриваемост за случаите на туберкулоза.
Във връзка с поети от страната ангажименти към Световната здравна организация и Европейския център за контрол на заболяванията в специализираните медицински звена за диагностика и лечение на туберкулоза, като Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“, е изградена и фунционира електронна информационна система за регистриране на случаите на туберкулоза.
Отделение по фтизиатрия към Клиниката по пулмология е най-модерно оборудваното в момента в областта звено по фтизиатрия и в него се извършва лечение на пациенти с туберкулоза. То започна прием на пациенти на 4 март 2015 г., назначеният екип включва 39 души, в т.ч. и работещите в микробиологичната лаборатория, оборудвана по Програма „Подобряване на контрола на туберкулозата в България“ и по Програма „Укрепване“ на Националната програма по туберкулоза в България, финансирани от Глобалния фонд.
Новата структура към Клиниката по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ изцяло покрива всички изисквания за контрола и лечение на тази болест – вкл. профилактика, лабораторно изследване и диспансеризация на болните от туберкулоза. Също така се извършва проследяване и консултиране на контактните групи на всеки от пациентите. 

Коментари