Публикация

Защо тестваме слуха?

Необходимо ли е да се изследва слуха? Какво е неонатален слухов скрининг и как се прави? Какво трябва да де се направи, ако има проблем?


Нормален ли е слухът? Каква е степента на загуба на слуха? Какъв е вида загуба на слуха ?

Здравейте, ние от МБАЛ Авис Медика - Плевен искаме да презставим на вашето внимание нашата нова апаратура Sentiero. С нейна помощ ние ще отговорим на поставените въпроси.

Неонатален слухов скрининг

Раждат ли се бебета с увреден слух?

Статистиката показва, чe двe от 1000 новородени се раждат глухи, а около 4-5 на 1000 с различна степен увреден слух. Намаленият слух най-често се открива около 1-2 годишна възраст.

Трябва ли да се изследва слухът на новороденото?

Добрият слух е от първостепенно значение за развитието на говора при децата. Способността да се разбира и говори езика се развива още от раждането. Всяко едно увреждане на слуха, неустановено в максимално ранна детска възраст е заплаха за развитието на речта, мисловната дейност и социалната интеграция на детето.

Какво е неонатален слухов скрининг?

Неонаталният слухов скрининг е измерване на слуха на новороденото с прецизна специализирана апаратура. Слухът на вашето бебе може да бъде проверен най-рано 48 часа след раждането.

Как се прави?

Изследването е бързо, лесно, безболезнено и надеждно. Това обикновено отнема само няколко минути. То може да се прави докато бебето спи, в много тиха и спокойна обстановка. Малко гумено накрайниче се поставя в ухото на бебето и електроди записват как нервните пътища реагират при различни звукови сигнали.

Резултат?

Положителен отговор - слухът на бебето е нормален на ниво кохлеа.

Отрицателен отговор - тестът се повтаря в рамките на първия месец. Ако и този отговор е отрицателен, наложително е да се направят допълнителни изследвания на слуха до шестия месец.

Какво следва?

Ако пациента не премине горните тестове, тогава изследваме слуховия тракт от ухото до мозъчната кора - ABR – слухови евокирани потенциали. ASSR- мощен и прецизен метод в аудиологичната диагностика - обективна аудиограма снета от мозъчната кора.

Приложим при бебета, деца и възрастни.

Колкото по-рано се установят проблеми, толкова по лесно и успешно могат да бъдат лекувани.

“Тестовете не са безпогрешни, те са само толкова добри, колкото тези, които ги извършват и интерптретират...”

Д-р Георги Георгиев

Болница Авис Медика

Плевен 5800, парк Кайлъка

Местност Стражата

Тел. 064 90 90 92, 064 90 90 930

Моб.тел. 0886 901980, факс. 06 90 90 97

E-mail: clinic@avismedica.com

www.avismedica.com

Коментари

Още статии от автора