Публикация

10 начина за бързо заспиване

Кои са най-разпространените причини за безсъние и как да го преборим


10 стъпки да преборим заспиването

Според невролозите половината от населението на големите градове използва приспивателни средства, за да не бодърства през нощта. Най-често хората посягат към валерианови капки и други билки, а 30% пият психотропни препарати.

Най-разпространената причина за безсънието са:

  • проблемите в шийните прешлени и произтичащите от тях сърдечносъдови заболявания, хипертония, аритмия, исхемия и най-накрая атеросклероза; 
  • други причини са неврозата, тревожността, преумората и недостатъчната физическа активност;
  • често не можем да заспим и заради рой мисли, които се въртят в главата ни, или заради преживяването на събитията от деня, емоциите, впечатленията и вълненията. 

Как да се отървем от тези мисли и чувства? Ето 10 начина за по-бързо заспиване:

1. Вземете гореща вана

Започнете тази водна процедура един час преди лягане. Температурата на водата трябва да е около 38 градуса. Ваната ще ви отпусне и успокои.

2. Изгасете светлините

Светлината, която попада в очите, пречи на производството на мелатонин в организма, който е отговорен за съня. На колкото по-малко светлина сте изложени половин час преди лягане, толкова по-лесно ще заспите. Някои педиатри съветват децата да се приспиват на светлина от малка свещичка. Тази светлина успокоява, а не пречи на заспиването.

3. Загасете телевизора и електронните джаджи

Всички обичаме преди лягане да проверим електронната си поща или да надникнем в социалните мрежи. Но проблемът е, че там може да открием нещо, което ще ни развълнува и разсъни. Някой написал неприятен коментар, появила се е важна новина, пристигнало е писмо, което изисква незабавен отговор, и в резултат сънят изчезва. Отново мисли, преживявания и размишления. Към телевизията всеки има различно отношение. Някои се успокояват и разпускат от сериалите и филмите, други преживяват и се напрягат. Ако сте впечатлителен човек, изключете телевизора, смартфона и таблета минимум един час преди сън.

4. Не яжте преди лягане

Гладният човек заспива трудно, но един час преди сън не трябва да ядете. Най-добрият вариант е да консумирате продукти, които са богати на триптофан. Това е аминокиселина, която стимулира производството на серотонин и мелатонин – вещества, необходими за спокойния сън. На триптофан са богати твърдите сирена, млякото, сусамовите семена. Най-сънотворната вечеря един час преди лягане е сандвич от пълнозърнест хляб със сусам, твърдо сирене и чаша мляко.

5. Не пийте кафе вечер

Всичко, което съдържа кофеин, ободрява и гони задълго съня. Затова не пийте кафе, чай и кока-кола 8 часа преди лягане.

6. Почетете

Четенето действително много успокоява и настройва за сън. Причината е, че състоянието на човека, докато чете, прилича на състоянието по време на дрямка – отлична подготовка за сън.

7. Отървете се от всякакви мисли

Нищо не трябва да пречи на съня. Загасете светлината, изключете всички звуци и не мислете за нищо. Мислено разхлабете всеки мускул на лицето и тялото. Дишайте дълбоко и равномерно.

8. Лягайте си по едно и също време

Организмът запаметява режима и се подготвя предварително.

9. Запишете преживяванията си

Ако нещо ви вълнува или в главата ви се въртят милион нерешени проблеми, вземете лист хартия и набележете евентуалното им решение. Или запишете ярък момент от изминалия ден.

10. Спортувайте, но не късно вечер

За да заспи вечер безпроблемно, организмът се нуждае от физическа активност през деня. Най-добре е да се спортува сутринта, но ако се налага да спортувате вечер, това не трябва да се прави по-късно от 20 часа и най-подходящите спортове по това време са плуването, йогата и разтягането.

Коментари