Публикация

Бъдещите майки трябва да имат доверие на своя лекар акушер-гинеколог

Раждането чрез цезарово сечение е в пъти по- опасно, а смъртността е висока отколкото при нормално раждане


-Д-р Цветков, през последните години все повече жени избират да родят децата не по естествен път, а чрез секцио. Според Вас, защо се получава това?

-Основните причини, които карат бременните да родят със секцио са две, а първата е насажданото мнение, че оперативното раждане е по-малко рисково и травмиращо плода. Няма никакви доказателства, че новородените със секцио са в по-добро състояние от новородените при нормално протекло раждане – нито непосредствено след раждането, нито в по-късните етапи от живота им. Дори обратното – проучвания показват по-голяма заболеваемост при децата родени с планови операции, особено, ако са направени по-рано от термина им, т.е. преди 39-та гестационна седмица. Втората причина, която кара жените да желаят секцио е страха от болка и опасенията, че естественото раждане би увредило по някакъв начин организма им. Може да се каже, че плановото цезарово сечение естествено елиминира цялата болка съпътстваща контракциите и напъните. За сметка на това е свързано с болка в следоперативния период и значително по-бавно възстановяване. Наистина, с навлизането на модерните техники на цезаровото сечение - методът на Старк, възстановяването на оперираните изглежда значително по-бързо, а и усещането за болка намалява. Кога тя е по-силна, е изключително индивидуално според прага на поносимост на болката. Като трета причина може да се каже, че има и „мода”, а тук целта е да се демонстрира благосъстояние, като се роди със секцио.

- Може би една от причините е, че майките смятат, че това е по-сигурния начин?

-Ползата на оперативното раждане за плода в сравнение с нормалното раждане е мит, пренасян механично от сравнението между резултатите от раждането със секцио и определени патологични раждания през естествените пътища.

-Какви са рисковете при раждането по естествен път и секциото?

-Схващането, че операцията е по-малко травмираща за организма, е едностранчиво. Факт е, че смъртността от цезарово сечение е в пъти по-висока от смъртността при нормално раждане. Заболеваемостта също. Усложненията са по - чести – особено кръвозагуба и инфекция. Наистина при днешната оперативна техника и наличието на антибиотична профилактика абсолютният дял на тези усложнения е нисък, но съпоставени с нормалното раждане пак е по-висок. Към чисто оперативните компликации трябва да добавим и тези, дължащи се на анестезията . Макар и редки, те могат да бъдат животозастрашаващи. Единствените потенциални ползи от раждането с цезарово се сечение е предотвратяването на разкъсвания на външните полови органи.

-Защо честотата на цезарово сечение расте и то в световен мащаб?

-Причините надхвърлят медицината и се коренят в множество фактори, които в различните страни имат различна тежест. Във високоразвитите и богати държави един доста важен фактор принуждаващ лекарите да прибягват по-лесно към цезаровото сечение е страхът от съдебно преследване при евентуални неблагополучия с новороденото. Това е един вид презастраховка, защото акушер-гинеколозите често стават обект на съдебни дела, при които по правило се приема, че щом е направено цезарово сечение, значи са положени максимални грижи плодът да се роди здрав. Факторът време също е от значение. Нормалното раждане продължава с часове, а цезаровото сечение средно между 30-40 минути. Има и други причини- бременности след различни форми на ин витро, наличието на голям брой болници и явната конкуренция между лечебните заведения. Информацията от медиите за това как известни и богати жени са родили с цезарово сечение също влияе на общата оценка и формира предубеденост за това кое е най-доброто.

-Какво бихте посъветвали жените, кой от двата метода да изберат?

- Всичко опира между две основни позиции – на пациентката, изхождаща от това, че става въпрос за нейното раждане и живот и тя има право да разполага с тях както намери за добре и позицията на лекаря, който е длъжен абстрахирайки се от всякакви финансови и други фактори да предлага медицинска помощ, която не би застрашила или увредила ненужно здравето на жената. Необходимо е доверие между лекар и пациент, което за съжаление е разрушено. 

Коментари

Мария Лалова
30 мар 2015 18:32

Мен ме беше толкова страх от раждането... леля ми е акушерка, казваше че всичко ще е на ред и почти ме беше обедила да родя по естествен начин но просто много ме беше страх. даже докато чаках часа на операцията питах лекарите дали може да ме приспят с пълната упойка по-рано, защото просто не издържах на напрежението. за следващият път обаче се чудя дали да не опитам естествено раждане. Възможно ли е въпреки че първото дете съм го раждала с цезарово сечение?

д-р Цветков, благодаря за това мнение. малко са като че ли лекарите днес които да кажат че има смисъл от естественото раждане, за съжаление и доверието намалява. дано в бъдеще повече лекари да печелят доверието на пациентките, а те от своя страна да ги слушат в преценката им