Публикация

Научна конференция по "очна хирургия на живо" организира д-р Димитър Тасков в Пловдив

Еднодневният научен форум „Операционната на бъдещето“ ще се проведе на 4 април и ще бъде открит в 10,30 ч. в зала „Пловдив“ на „Новотел Пловдив“.


Конференция по очна хирургия „Операционната на бъдещето“ организират болниците „Луксор“ в Пловдив и „Д-р Тасков“ в Търговище, създадени от известния наш офталмолог д-р Димитър Тасков.

Еднодневният научен форум ще се проведе на 4 април и ще бъде открит в 10,30 ч. в зала „Пловдив“ на „Новотел Пловдив“.От 11 до 12 ч. участниците ще имат възможността да наблюдават по телемост на живо операциите на 3-ма пациенти с катаракта, които д-р Тасков ще извърши в болница „Луксор“.
Гост на проявата ще бъде един от известните специалисти в областта на офталмологията в Европа - д-р Озана Морару, медицински директор на очна клиника „Окулус“ в Букурещ. Тя има изключително богат опит в лечението на катаракта с фемтосекунден лазер – Alcon LenSx®, който ще сподели с българските си колеги. Д-р Морару е правила редица презентации пред научни форуми „хирургия на живо“ - в родината си Румъния, в Германия, Франция, Италия и Испания. Нейни колеги твърдят, че лекциите й са толкова добри, че се ползват за обучение на млади лекари, които специализират офталмология.
Интервенциите от „Операционна на бъдещето“ на 4 април в Пловдив ще бъдат осъществени с единствения в Южна България фемтосекунден лазер - Alcon LenSx®, с който екипът на болница „Луксор“ разполага от началото на февруари тази година. Той вече намира широко приложение - над 100 души са оперирани в лечебното заведение по новата методика. Участниците в конференцията ще наблюдават как работи апаратът, който гарантира осъществяването на най-важните етапи с изключителна точност и бързина, като първите 3 от тях са изцяло автоматизирани. Размерът на разрезите е компютърно зададен и се извършва с непостижима за ръката на лекаря точност. Прецизността и големината им са много важни, защото по този начин постоперативените усложнения се свеждат до минимум. Интервенцията е изцяло безкръвна и безшевна.
В следващия етап с друг апарат – Centurion, се “изсмуква“ биологичната леща на болния, е след това се имплантира изкуствена. Поставя се само мека леща, която се подбира според състоянието на пациента и неговата професия. За да се гарантират добрите резултати, нейният диоптър е предварително индивидуално изчислен за всеки. Съвременните вътреочни лещи са разработени по начин, доближаващ ги максимално до естествените.
Още в първите дни след операцията зрението се възстановява и пациентите могат да се върнат максимално бързо към ежедневните си занимания. Възстановителният процес след интервенцията с фемтосекундния лазер е значително по-кратък и безпроблемен.

Коментари