Публикация

"lessons to learn after 30 years of HIF" - презентация на проф. Жан Клод Шерман, изнесена в Пловдив

Един от откривателите на вируса на СПИН-а очарова студенти и преподаватели в Медицинския университет под тепетата. Той говори за епохалното откритие отпреди 30 години и за трудностите пред създаването на ваксина.


В лабораторията на проф. Жан-Клод Шерман в института "Луи Пастьор" в Париж през 1983-1984 е изолиран за първи път в света вирусът на СПИН. Откритието остава непризнато от американците, докато година и половина по- късно проф. Робърт Гало изолира същия вирус. 

Добрият изследовател трябва да умее да поставя правилния въпрос, обърна се проф. Шерман към препълнената 1-ва аудитория в Медицинския университет в Пловдив. Първият въпрос, на който трябваше да се отговори, бе, че един вирус е отговорен за конкретна болест. Кой е той? Вторият въпрос- не става дума просто за вирус, а за ретро вирус. Обикновено ретро вирусите причиняват рак у животните. Ето защо на среща с колеги обясних, че противно на ретро вирусите, този за човека е убиец. Идеята беше, че не би могло да се открие вирус у човек, който вече е заболял, следователно трябваше да се търси у човек, който още не е развил болестта. Трябваше да намерим французин- хомосексуалист, който често пътува до Америка и има много партньори. Намерихме такъв човек и още при първото изследване получихме вируса".

Признавам, че бях изключително изненадан, когато не получих Нобелова награда, не скри огорчението си ученият, но въпрети това той не спира да търси новото голямо откритие - ваксината срещу СПИН.

Прикачени файлове

course Plovdiv march 2015_V2.ppt

Коментари

HIF?