Публикация

Уролозите в Токуда oтстраниха безкръвно рак на бъбрека на пациент и запазиха органа

Две органосъхраняващи безкръвни процедури направиха уролозите в Токуда, отстранявайки тумори от бъбреците на двама пациенти. След минимално инвазивните интервенции, пациентите се възстановяват изключително бързо и само ден след операцията са активни и в добра кондиция.


В същия ден с тази лапароскопска органосъхраняваща процедура бе излекуван и втори пациент

Две органосъхраняващи безкръвни процедури направиха уролозите в Токуда, отстранявайки тумори от бъбреците на двама пациенти, като единият от туморите е с големина 6 см. След минимално инвазивните интервенции, пациентите се възстановяват изключително бързо и само ден след операцията са активни и в добра кондиция.

Обикновено при тумори в бъбрека се отстранява целият орган, понякога дори заедно с надбъбречната жлеза и пикочопровода. Отворените операции пък представляват мащабна хирургична интервенция с големи разрези и често се налага премахване на ребро за по-добър оперативен достъп. „Направените по лапароскопски метод процедури спасиха органите на пациентите - туморите бяха изрязани напълно, докато здравите части на бъбреците са съхранени и функционират добре“, съобщи началникът на отделението по Урология на МБАЛ „Токуда Болница София“ д-р Калоян Давидов. Минимално инвазивният подход е възприет от екипа на д-р Давидов като рутинна процедура, която е щадяща за пациентите и с несравнимо по-къс възстановителен период, който при отворена операция достига 3 месеца.

„Когато туморите са разположени периферно и/или не са много големи, е възможно да бъдат отстранени без да се засягат здравите части на бъбрека. И в двата случая за щастие имахме възможност да съхраним бъбреците, което е огромно преимущество за здравословното състояние на пациентите след хирургията“ – уточнява д-р Калоян Давидов.

Отстраняването на тумори при запазване на неувредените части на бъбрека е технически много сложна лапароскопска процедура. В зората на използването на метода в света, много по-често се е налагало да бъде изваден целия бъбрек. С подобряването на техниката и опита на хирурзите, сега възможностите за успешна органосъхраняваща хирургия са значително по-големи. Благодарение на обучения и добре сработен екип с натрупан опит, в Токуда Болница тези възможности се използват максимално добре. Отворени операции се правят само при много големи тумори, които са обхванали съседни органи и тъкани и от мултидисциплинарен екип.

Коментари