Публикация

Коментари

Движението е препоръчително! За профилактика е достатъчно да се поддържа добра бедрена мускулатура и контрол на телесното тегло.

Опериран съм от скъсан менискос преди 4 год. Моля ако може специалист да ми отговори как се отразава вървенето на оперирания менискос. Да се ограничава ли за да се намали неговото износване или се препоръчва повече разходки.

PyrgoMeda
2 апр 2015 10:58

Като цяло има утвърден рехабилитационен протокол, който следва стриктно да се спазва. Рехабилитацията се започва рано и се извършва в гимнастическия салон; плувния басейн и на спортно поле, като протича в отделни фази (етапи). Етапите са свързани с прогреса на възстановяване, а не предварително зададени (фиксирани) времеви етапи. Различаваме биологично възстановяване на тъканите - което завърша в рамките на 1-до 2 години и функционално възстановяване на физическите функции и активности и е в рамките на 6-12 месеца. В ортопедичните центрове има изградени високоспециализирани звена за рехабилитация (например на много високо ниво са специалистите рехабилитатори в Св. София), които ръководят този процес. Като заключение, рехабилитационният режим е със съизмерима важност със самата операция за постигане на пълно физиологично и биологично възстановяване.

Мария Лалова
30 мар 2015 18:37

Това наистина ли е вече възможно? Колко време трае възстановяването? за операции на коляното знам че доста дълго човек не може да се движи и трябва сериозна рехабилитация и раздвижване

Мария  Попова
25 мар 2015 12:40

Много интересно и полезно видео.