Публикация

Безразборният секс води и до уроинфекции

Възпалителният процес на пикочния канал (уретрит) може да обхване само лигавицата или цялата стена и се наблюдават съответно микроскопски промени. Обикновено се проявява с по-често уриниране, парене, болки при уриниране.


В практиката си на уролог наблюдавам зачестяване на инфекциите, свързани с пикочния канал. Особено при мъжете между 25 и 40 години относителният дял на възпалителните заболявания на уретрата и простатата забележимо нарастват. Обяснението е в по-голямата освободеност на сексуалните контакти, което увеличава риска от заразяване с полово предавани инфекции. Разбира се, има и други бактериални щамове, които от различни възпалителни огнища в тялото могат да попаднат вторично в пикочните пътища. 


Възпалителният процес на пикочния канал (уретрит) може да обхване само лигавицата или цялата стена и се наблюдават съответно микроскопски промени. Обикновено се проявява с по-често уриниране, парене, болки при уриниране. Друг важен симптом е изтичането на секрет от уретрата, който може да бъде слузест, може да бъде и гноевиден. Болките и паренето може да се появят и без да има секрет. Има случаи уретрити да протичат почти без болка – само едно леко изтръпване на половия член, мравучкане и лека слузна секреция, обикновено сутрин.

Първото, което човек трябва да направи при такива симптоми, е да се консултира с уролог. Въз основа на прегледа се назначават изследвания – на уретралния секрет, стерилна урина, ултразвукова диагностика, и може в 80% да бъде поставена диагноза. Голям проблем, на който акцентирам, са полово предаваните специфични възпалителни процеси на пикочния мехур в резултат на микоплазмени, хламидиални, трихомонални и т.н. инфекции. Тук не говорим за гонорея, сифилис и т.н., които са в полето на дерматолозите, но винаги трябва при съмнение да търсим връзка и да се пуснат съответните изследвания, за да се установи точно етиологично възбудителят на инфекцията. Това е основното.

Какъв може да е причинителят? Той може да бъде специфичен и неспецифичен. Голяма част от уроинфекциите се причиняват от условно патогенни микроорганизми, които имат нормално колонии по нашето тяло – примерно ешерихия коли. Когато има много честа смяна на половите партньори, се забелязва повишена вирулентност най-вече на ешерихия коли.

Съществуват и други предразполагащи фактори – обща простуда, травми на половия канал, в областта на пикочния мехур. Ездата, колоезденето травмират канала и може да създадат условия за инфектиране. Негативни фактори са също нездравословният начин на живот и хранене, употребата на алкохол, тютюнопушенето. Трябва да се знае, че хронични инфекции в други части на тялото могат по кръвен път да доведат до вторично заразяване. Уретритите са остри и хронични, като вторите се поддават по-трудно на лечение. Непроследената и неправилно лекувана инфекция много често става хронична. Когато не е изолиран възбудителят на инфекцията, когато не е правилно лечението и не се базира на цялостно изследване.

Напоследък се забелязва повишена резистентност на бактериалните възбудители на инфекциите към антибиотици. И на този фон употребата на билкови екстракти като вече познатия ми от практиката „Урокомфорт” дава възможност за подобряване на общото състояние на пациента. Този продукт съдържа екстракт от червена боровинка и от коприва. Някои от съставките му предотвратяват адхезията на бактериите за уротела, други пък потискат размножаването им, трети имат имуномодулиращ ефект. Така че употребата на „Урокомфорт” продължително време - три до шест месеца - води до насищането с биофлавоноиди – така се прочиства организмът от бактериите и се създава напрегнатост на имунната система за отпор на нова инвазия на патогенни микроорганизми.

Коментари

Не става само с билки

пътищата ,входната врата за инфекциите са много по-многобройни ,отколкото човек може да предположи.Скритият инкубационен период ,олигосимптомното и протрахирано протичане в ерата на антибиотиците на възпалителния процес ,прави трудно детектирането на инфекцизионния възбудител

Интересно...Винаги съм смятал, че безразборния секс крие риск само от венерически болести....