Публикация

Пониженият имунитет подпомага появата и развитието на уроинфекциите

Всеки трябва да проследява урината си периодично, защото едва ли има човек, който през живота си да не е прекарал някаква урологична инфекция. Но примерно при болни с уретрални катетри бактериурията се среща при 25-50% от жените и от 15 до 40% от мъжете


Хроничните инфекции са едни от най-често срещаните проблеми в практиката ми на уролог, особено при пациентите над 65-годишна възраст. Честотата им е в пряка зависимост от напредването на годините. Това се дължи на промяна както в общия, така и в локалния имунологичен статус на организма, появата с годините на различни заболявания – диабет, артериална хипертония, автоимунните заболявания са фактор. Фактор е и естественото стареене на органите и тъканите. Поставянето на диагнозата понякога е трудно поради наличието на някои форми на асимптомна бактериурия – т.е. наличие на бактерии в урината, без да има някакви оплаквания.

Голяма част от тези пациенти са възрастни, при жените със смъквания на тазовото дъно с различен произход, при мъжете с аденом на простатната жлеза, хора с дългогодишни данни за камъни в бъбреците. На тези пациенти, както и на такива с различни хронични възпалителни огнища трябва да се правят микробиологични изследвания, защото са по-уязвими на асимптомната бактериурия.

По принцип всеки трябва да проследява урината си периодично, защото едва ли има човек, който през живота си да не е прекарал някаква урологична инфекция. Но примерно при болни с уретрални катетри бактериурията се среща при 25-50% от жените и от 15 до 40% от мъжете. И ако се налага по-продължително лечение, тази категория пациенти са податливи на развитие на резистентност на бактериалните щамове. Особено рискови за уроинфекции са жените с инконтиненция, изпускане на урина. При мъжете хроничната уроинфекция е свързана предимно с аденом, хипертрофия на простатата. Провеждането на антибиотична терапия в тези случаи може да е свързано с нежелани странични ефекти и увеличена резистентност на патогенните щамове. Едно от усложненията на безсимптомната бактериурия е наличието на гной в урината, ясен знак за инфекция.

Симптомите при протичащата с оплаквания уроинфекция - парене, болка в кръста, по-често уриниране - са в зависимост от това дали локализацията й е в горните или долните пикочни пътища. При жените симптомите обичайно са парене, по-често уриниране и императивни, т.е. неотложни позиви. При мъжете, особено над 65-годишна възраст, поради хипертрофия на простатата се наблюдава неколкократно нощно уриниране, както и затруднен поток, забавено отделяне на урината. А задръжката сама по себе си създава условия за развитие на хронична уроинфекция.

Не е без значение и факторът простуда, тъй като преохлаждането сваля общия и локалния имунитет – това от своя страна създава условия болестотворните микроорганизми да се размножат по-бързо. Във връзка с резистентността, както и при профилактика, прилагането на билкови екстракти като част от лечението и неговото продължение има своето място. Хубав препарат, който се намира на пазара, е „Урокомфорт”. Той съдържа червена боровинка и екстракт от коприва. Червената боровинка пречи на адхезията - прилепването на бактериите към лигавицата. Известно е, че копривата съдържа много целебни субстанции – железни соли, витамин В2, витамин К, биофлавоноиди с имуномодулиращ ефект. Екстрактът от коприва е богат на стеаринови сапунини – това са голяма група биологично активни вещества, които имат очистващ ефект. Те осигуряват отмиването от уротела на колониите ешерихия коли (най-чест причинител на инфекцията). Така че тези съставки имат не само локално, но и общоукрепващо за организма действие. „Урокомфорт” е подходящ при лечението на всички хронични инфекции – както като съпътстващ антибиотичното лечение, така и приложен самостоятелно за по-продължително време. Защото, за да се проявят свойствата на тези природни биологични съставки, както и въобще при билколечението, се изискват поне 2-3 месеца прием.

Коментари

заповядайте за изследване и препоръки

Наскоро ми откриха бактерии в урината, но слава богу, все още нямам никакви явни проблеми. Тъй като обаче съм в посочената от вас критична възласт, трябва ли да взема някакви профилактични мерки