Публикация

Фимозата при възрастните се дължи най-често на инфекции

Вродената фимоза се наблюдава при почти всички момченца, но проблемът е лесно разрешим


Д-р Васил Василев – основател на сайта www.urology.bg

Д-р Василев, какво представлява фимозата?

Фимозата представлява стеснение на кожичката на главата на пениса (препуциум), което не позволява свободното й заголване. Среща се много често при мъжете. В зависимост от причините ниея разделяме на две големи форми - вродена и вторична (патологична) фимоза.
Вродената фимоза се наблюдава при почти всички момченца. Дължи се на слепване между препуциума и главата на пениса. С израстването на детето, кожата постепенно се отлепва и главата започва да се заголва изцяло. Добре е при къпане на бебето, в продължение на няколко месеца или дори година, родителите нежно и по-малко да опитват да заголват главата на пениса му. Много рядко вродената фимоза може да се превърне в патологичен проблем при по-голямото момче или мъжа. Световните данни показват, че това се случва при около 4-5% от момченцата.

Вторичната фимоза се наблюдава при зрели мъже, които преди това не са били засегнати от проблема. Най-често тя е следствие на различни инфекции, които е прекарал човекът – баланопостити. Те предизвикват инфектиране на кожичката, която реагира и се свива. Около отвора на главичката на пениса остава един пръстен, който не позволява свободното й заголване. В по-напредналите стадии, когато пръстенът е много тесен, ерекцията и половият акт стават болезнени. При секс, тъй като кожата не може да мине надолу, е възможно да се получат т.н. рагади, които представляват надлъжни цепчици напрепуциума . Впоследствие те зарастват, но допълнително стесняват пръстена. Достига се до един порочен кръг, който постепенно стеснява отвора, а заголването става все по-трудно и болезнено.

Другата причина за фимозата при възрастни мъже е диабетът. При това заболяване голяма част от глюкозата се отделя с урината и тя става сладка. Обособява се много добра среда за различни бактерии и се повишава рискът от инфекции, които допълнително водят до фимоза. Съществуват и някои автоимунни заболявания като лихен склероатрифия и други, които биха могли за да доведат до стеснения на кожата.

В последно наблюдавам вторична фимоза при момченца, при които заголването на главичката в детска възраст е било извършвано малко по-грубо и насилствено. В тези случаи остават малки ранички и белези, които травмират препуциума, които впоследствие водят до развитие на фимоза при голямото момче. По тази причина вече се препоръчва постепенното и нежно заголване на главичката.

Може ли фимозата да бъде причина за някакви инфекции?

Често пъти, когато фимозата е по-тежко изразена и заголването е болезнено, мъжете буквално неглижират хигиената. Под тази кожа се събират бактерии, тъй като там средата благоприятства тяхното развитие – топло, влажно има отпадни клетки от т. нар. смегма, които се прекрасна хранителна среда за бактериите. По този начин се повишава риска за развитие на инфекции, които впоследствие още повече стесняват отвора.

Възможно ли е фимозата да повлияе върху репродуктивните възможности на мъжа?

Много рядко фимозата може сама по себе си да бъде причина за проблеми с репродуктивната способност на мъжа. Това е чисто козметичен проблем, който не повлиява ерекцията и сперматогенезата. Но избягвайки да прави секс, или когато отворът е много тесен, голямо количество от спермата остава зад пръстена. Но да бъде причина за стерилитет е много рядко усложнение. По-скоро става дума за състояние, което измъчва мъжа – сексът, ерекцията и мастурбацията са болезнени.

Оперативното лечение ли е решение на този проблем?

Решението е само оперативно. Става дума за т. нар. обрязване или циркумцизиум. Пак ще повторя, че става дума козметична интервенция, а не за операция, която би повлияла ерекцията или нарушила оплодителната способност на мъжа. При тази операция се изрязва въпросният участък от кожата и главата се заголва много по-лесно. Почти половината от мъжете в света са обрязани още в детска възраст и това не е проблем за мъжа впоследствие.
Нормално е мъжете да се притесняват от евентуални усложнения – болки или проблем с ерекцията. Операцията е лека и продължава около 20-30 минути.Възстановителният период е малко по-дълъг и отнема средно 20-25 дни, за да зарастне белегът и мъжете да могат пълноценно да правят секс. Има различни нови методи, които се използват. Разбира се, лазерът е нещо, което на този етап е модерно и има своите преимущества.

Така или иначе обаче обрязването се практикува от хиляди години. Лично аз не съм привърженик на обрязването заради модата или защото е по-хигиенично. Ако един мъж е със слаба хигиена и без навици, дали е обрязан или не, няма огромно значение. Когато обаче има проблем, операцията е добре да се направи.

" }-->

Коментари

26 мар 2015 09:53

В Щатите са решили този проблем с обрязване. При нас обаче няма тази практика, защото сме доста чувствителни към темата заради 500-те години под турски.