Публикация

Сексът носи самочувствие въпреки годините

Естрогенът прави възможно задържането на гликоген в епителните клетки, лактобацилите го разграждат до млечна киселина и цикълът на здравото и жизнено влагалище се затваря. Ако липсва един от тези компоненти, започва регресивен процес и постепенно се наблюдават симптомите на т.нар. сенилен колпит.


Д-р Констанца ТОШЕВА , МЦ ”Пентаграм”, София

Влагалището е открита система, в която има различни микроорганизми. Плоският му епител се състои от 5 слоя и е изключително богат на гликоген – единствено черният дроб съдържа повече. Гликогенът е в по-повърхностния клетъчен слой, а жизнеността на влагалището зависи от хормоналното ниво в организма. Естрогените са тези хормони, които обуславят изграждането на гликогена в клетките. Когато започва съзряването, клетъчният слой се изпълва с гликоген, той е фактор за съществуването на лактобацилите, които поддържат кисела среда във влагалището, висока концентрация на активна млечна киселина (pH=4,0 няма другаде в човешкото тяло с изключение на стомаха). Киселата среда е мощна защитна бариера и не позволява опасни бактерии с различен източник (от сексуален контакт, от пикочния мехур, ануса и т.н.) да се размножават. Влагалището е най-жизнено в периода около овулацията, при бременност също епителните клетки са в голямо количество и с високо съдържание на гликоген.

С началото на менопаузата нивото на хормоните започва да спада и настъпва обратният ефект – атрофира клетъчният слой на влагалището, мускулите, особено силно намалява гликогенът и като следствие изчезват и лактобацилите. Доказано е, че само при 20% от жените след 50-ата година има незначително количество живи лактобацили. Оттук тръгват и доста проблеми в тази възраст, защото в незащитеното влагалище могат да се размножават всякакви попаднали там бактерии.

Така че естрогенът прави възможно задържането на гликоген в епителните клетки, лактобацилите го разграждат до млечна киселина и цикълът на здравото и жизнено влагалище се затваря. Ако липсва един от тези компоненти, започва регресивен процес и постепенно се наблюдават симптомите на т.нар. сенилен колпит. Той се проявява със смъдене, сухота, гноевидно, понякога и кръвенисто течение. Тъй като епителните клетки са твърде атрофирали, почти липсват, понякога се получава кървене от по-дълбоки слоеве на епитела. Възможно е да има кървене и при полов контакт. Друго, което може да се наблюдава в тази възраст като следствие от влошаването на влагалищната микрофлора, е инконтиненция, изпускане на урина. Защото, когато страда влагалището, страда и уретрата. Така че естрогенът има важно значение в тази възраст и ние се стремим да го набавим отвън.

Въпросът е какъв да бъде. Преди време доста се използваха различни хормонални препарати, но се оказа, че чувствителността на влагалищната лигавица към естрогена е доста висока и на практика той действа и на вътрешната обвивка на матката - което носи риск от други патологични промени. Затова сега се залага значително на различните фитоестрогени. Доказа се, че в някои растения, но най-вече в соята, има съставки с много близка структура и качества до естествените естрогени, без да са хормон. Такъв тип препарати, като „Вагилакт” например, се използват все по-широко като заместителна терапия. Вагиналните таблетки съдържат соеви изофлавони в уникална комбинация с лактобацили и млечнокисели бактерии и повлияват жизненото състояние на влагалището, без да дават странични ефекти. За лекаря понякога е трудно да установи дали е налице атрофичен колпит, тъй като поради неинформираност пациентките много често не възприемат симптомите му като проблем и не съобщават за тях. Така се пропуска възможността по съвременен, напълно безвреден начин да си осигурят не само комфорт и здраве, но и пълноценен сексуален живот в зряла възраст.

Статията е публикувана във вестник "Животът днес".

Коментари