Публикация

Комфортекс при функционална диспепсия

Статията е на д-р Радин Цонев - началник oтделение Гастроентерология в Токуда Болница - София


Функционалната диспепсия и синдрома на дразнимото дебело черво са едни от най-социално значимите заболявания в развитите страни. Причината е, че те влошават качеството на живот на голям брой пациенти и е необходимо да се отделят огромни средства както за диагностика, така и за лечение, функционалната диспепсия е клиничен симптом, характеризиращ се с болка в горната коремна половина, дискомфорт, без установима соматична причина за тези оплаквания, включваща всички инвазивни и неинвазивни изследвания на ГИТ. Обикновено е свързана с психичен стрес и неправилен начин на хранене. 

Обичайно диспепсията се дели на язвеноподобна и дисмотилитетна. Функционалната диспепсия на дебелото черво се изразява с нарушение на мотилитета на дебелото черво. Основните клинични симптоми са болката, запекът или диарията и метеоризмът. Колон иритабиле се характеризира с нередовен дефекационен ритъм, метеоризъм и болка. Това състояние продължава повече от 3 месеца и няма органична причина за възникването. Често се отключва от силен емоционален стрес. Значение имат и някои социални фактори, като начин на живот и хранене. Най-честите причини за лошото храносмилане са: прекалено бързото хранене, преяждането, повишена чувствителност към определени храни, например пшенично брашно или прясно мляко, образуването на газове, обикновено след консумиране на мазна храна, последвана от плодове. 

Газове се образуват също поради дисбаланс на чревната флора и нарушения в производството на стомашна киселина. Газираните или подсладените със захар напитки причиняват подуване на корема и газове. Алкохолът също стимулира производството на стомашен сок и дразни вече възпалените участъци. Стресът нарушава нормалните храносмилателни процеси. 

Диетично-хранителният режим включва диета с високо калорийно съдържимо, богата на белтъци, витамини и минерални соли, течности до 2 литра дневно, избягване на целулоза, цитрусови сокове, силно кафе и чай, прясно мляко, варива, ядки, череши, диня и грозде. Желателно е да се приемат прясно заквасено кисело мляко, картофи, ориз, пилешко и телешко месо, яйца, сирена, бяла риба. 

Съветваме пациентите да се хранят редовно, с малки количества храна, която да е добре сдъвкана, да не е пикантна, с 3-часов интервал между вечерята и лягането, съветваме ги да спят на висока възглавница. Освен диетично-хранителния режим е подходящо приемането на медикаменти, водещи до подобряване на моториката на дебелото черво - прокинетици, холинолитици, антифлатулентни средства. Напоследък има ренесанс към продукти от природата и подпомагащи дисмотилитетните смущения. 

Един от медикаментите, повлияващ метеоризма е Comfortex - 200 мг капсули, съдържащ растителни екстракти с карминативно и спазмолитично действие. Част от тези билки освен карминативното си действие имат и антиоксидантно, а други апетитовъзбуждащо действие. Препоръчително е да се приемат по 2 капсули след храна с достатъчно течности. Няма противопоказания, освен изявен хиперацидитет и добре се приема от пациентите. Разбира се най-добрата тактика е към него да се прибави и прокинетик за подобряване на моториката на червото. Тази стратегия е препоръчана от Втория консенсус от Рим. Според Маастрихтските критерии на Европейската група за изучаване на Хеликобактер пилори от 2000 г. препоръчително е да се ерадикира Хеликобактер пилори при пациенти с функционална диспепсия и задължитерно при пациенти с язвеноподобна диспепсия. Дори в случаи, когато не се касае за функционално обусловена дисперсия, а за преяждане с пикантни и трудносмилаеми храни, не е без значение, дали ще подложим нашия панкреас на такава атака или ще му помогнем с Comfortex. В пилотни наблюдения на амбулаторни пациенти препаратът Comfortexсе приема с добра поносимост от страна на пациентите и добре повлиява флатуленцията и метеоризма.

Коментари