Публикация

Доказаха вредата от енергийните напитки

Производителите на енергийни напитки твърдят, че те оказват стимулиращо действие върху организма, като повишават физическата и умствената работоспособност


В много страни енергийните напитки са забранени

Нарасналото потребление на енергийни напитки в света е опасно за здравето на населението, особено за младежите. Това показва съвместно изследване на учени от Европейския регионален офис на Световната здравна организация, посветено на последствията от бума на енергийните напитки в развитите страни през последното десетилетие.

”Енергийният” бум

”Енергийни” се наричат безалкохолните и слабоалкохолните газирани напитки, които съдържат различни тонизиращи биологично активни вещества – кофеин, екстракт от гуарана, женшен, мате, аминокиселината таурин, алкалоидите какао, теобромин и теофилин, а също така витамини и въглехидрати. Производителите на енергийни напитки твърдят, че те оказват стимулиращо действие върху организма, като повишават физическата и умствената работоспособност.

Първата енергийна напитка се появява още през 1960 г. в Япония. В магазините в Европа тези напитки започват да се продават през 1987 г. и бързо стават много популярни. В САЩ енергийните напитки се появяват едва през 1997 г. Истинският световен бум обаче започва след 2000 година. През 2006 г. в света са регистрирани почти 500 нови марки енергийни напитки. В САЩ за пет години, от 2008 до 2012, продажбите се увеличават с 60%, достигайки сумата от 12,5 милиарда долара.

Благодарение на агресивната реклама новите напитки бързо стават модни, особено сред младежите, които започват да ги смесват с алкохол. По данни на Европейската агенция по безопасност на храните за 2011 г. в 16 страни от общността около 30% от хората над 18 години и 18% от децата до 10 години редовно употребяват енергийни напитки. Най-много млади любители на тези напитки има в Чехия – 82% младежи и 40% деца.

Това бурно разпространение на новия вид напитки сред младото поколение предизвика загриженост за неговото здраве сред световната научна общност. В подкрепа на тези опасения са появяващите се в медиите съобщения за смъртни случаи сред младежите, които се свързват с употреба на енергийни напитки с висока концентрация на кофеин заедно с алкохол.

Опасни последствия

Както показа научно изследване, тези опасения съвсем не са безпочвени. Учените анализирали публикациите във всички научни списания в света за влиянието на енергийните напитки върху организма. Получените резултати потвърдили, че двете основни опасности са кофеинът и алкохолът.

Кофеин

Въпреки че нивото на концентрация на кофеин в някои марки кафе е по-високо, отколкото в една енергийна напитка, за разлика от нея кафето обикновено се пие бавно и докато е горещо. Това намалява риска от кофеинова интоксикация. Освен това в стремежа си да завоюват пазара производителите предлагат енергийни напитки с все по-високо съдържание на кофеин. По официални данни приносът на енергийните напитки в общото потребление на кофеин при децата достига 43%, при подрастващите – 13%, а при възрастните – 8%. Интоксикацията с кофеин води до учестен пулс, повишено кръвно налягане, гадене, повръщане, конвулсии, психоза и в редки случаи дори смърт. Авторите се натъкнали на няколко публикации в САЩ, Швеция и Австралия за летален изход от сърдечна недостатъчност и гърчове след изпиване на няколко енергийни напитки.

Особено опасно е редовното приемане на високи дози кофеин за децата и подрастващите. То предизвиква неврологични и сърдечносъдови нарушения, депресия, намаляване на когнитивните способности, а също така води до зависимост и въобще към склонност към рисково поведение, към наркомания и алкохолизъм.

Алкохол

По официални данни около 70% от младежите от 18 до 29 години смесват енергийните напитки с алкохол. И както сочат резултатите от многобройни изследвания, последствията от тази комбинация са много по-лоши, отколкото от самия алкохол. Това е свързано с противоположното действие на коктейла: енергийната напитка оказва стимулиращо въздействие на нервната система, а алкохолът – потискащо. Хората престават да контролират количеството на изпитото, тъй като кофеинът замаскирва степента на опиянението.

В САЩ от 2010 до 2011 г. са били регистрирани почти 5000 случая на алкохолни отравяния, главно сред студентите, вследствие на употреба на енергийни напитки заедно с алкохол. Освен това е открита несъмнена връзка между употребата на тези коктейли и появата на склонност към сексуално насилие, скандали, употреба на наркотици, самоубийства.

Политиката към енергийните напитки

Енергийните напитки са напълно забранени в Дания, Турция, Норвегия, Уругвай и Исландия, а също така и в някои американски щати, сред които Вашингтон, Юта, Оклахома и Мичиган. От 2014 г. европейските правила изискват на всички енергийни напитки с високо съдържание на кофеин (над 150 милиграма на литър) да има маркировка с предупреждение, че употребата е нежелателна за деца, бременни и кърмачки. В повечето страни от Евросъюза, в които тези напитки все още не са забранени, са въведени ограничения за продажбата им, на първо място, за непълнолетните. Например в Швеция е забранено да се продават енергийни напитки на деца под 15 години, а някои видове се продават само в аптеките.

В Канада на етикетите има информация за максимално разрешената дневна консумация на съответната енергийна напитка и предупреждение, че смесването с алкохол е недопустимо. В Австралия и Нова Зеландия производителите на енергийни напитки преминават през сложна процедура по регистриране на продукцията си. А в Унгария от 2012 г. енергийните напитки са включени в списъка на потенциално вредните продукти.

Коментари