Доказаха вредата от енергийните напитки
Животът днес
Животът днес
Компания
Доказаха вредата от енергийните напитки

Доказаха вредата от енергийните напитки

Производителите на енергийни напитки твърдят, че те оказват стимулиращо действие върху организма, като повишават физическата и умствената работоспособност

В много страни енергийните напитки са забранени

Нарасналото потребление на енергийни напитки в света е опасно за здравето на населението, особено за младежите. Това показва съвместно изследване на учени от Европейския регионален офис на Световната здравна организация, посветено на последствията от бума на енергийните напитки в развитите страни през последното десетилетие.

”Енергийният” бум

”Енергийни” се наричат безалкохолните и слабоалкохолните газирани напитки, които съдържат различни тонизиращи биологично активни вещества – кофеин, екстракт от гуарана, женшен, мате, аминокиселината таурин, алкалоидите какао, теобромин и теофилин, а също така витамини и въглехидрати. Производителите на енергийни напитки твърдят, че те оказват стимулиращо действие върху организма, като повишават физическата и умствената работоспособност.

Първата енергийна напитка се появява още през 1960 г. в Япония. В магазините в Европа тези напитки започват да се продават през 1987 г. и бързо стават много популярни. В САЩ енергийните напитки се появяват едва през 1997 г. Истинският световен бум обаче започва след 2000 година. През 2006 г. в света са регистрирани почти 500 нови марки енергийни напитки. В САЩ за пет години, от 2008 до 2012, продажбите се увеличават с 60%, достигайки сумата от 12,5 милиарда долара.

Благодарение на агресивната реклама новите напитки бързо стават модни, особено сред младежите, които започват да ги смесват с алкохол. По данни на Европейската агенция по безопасност на храните за 2011 г. в 16 страни от общността около 30% от хората над 18 години и 18% от децата до 10 години редовно употребяват енергийни напитки. Най-много млади любители на тези напитки има в Чехия – 82% младежи и 40% деца.

Това бурно разпространение на новия вид напитки сред младото поколение предизвика загриженост за неговото здраве сред световната научна общност. В подкрепа на тези опасения са появяващите се в медиите съобщения за смъртни случаи сред младежите, които се свързват с употреба на енергийни напитки с висока концентрация на кофеин заедно с алкохол.

Опасни последствия

Както показа научно изследване, тези опасения съвсем не са безпочвени. Учените анализирали публикациите във всички научни списания в света за влиянието на енергийните напитки върху организма. Получените резултати потвърдили, че двете основни опасности са кофеинът и алкохолът.

Кофеин

Въпреки че нивото на концентрация на кофеин в някои марки кафе е по-високо, отколкото в една енергийна напитка, за разлика от нея кафето обикновено се пие бавно и докато е горещо. Това намалява риска от кофеинова интоксикация. Освен това в стремежа си да завоюват пазара производителите предлагат енергийни напитки с все по-високо съдържание на кофеин. По официални данни приносът на енергийните напитки в общото потребление на кофеин при децата достига 43%, при подрастващите – 13%, а при възрастните – 8%. Интоксикацията с кофеин води до учестен пулс, повишено кръвно налягане, гадене, повръщане, конвулсии, психоза и в редки случаи дори смърт. Авторите се натъкнали на няколко публикации в САЩ, Швеция и Австралия за летален изход от сърдечна недостатъчност и гърчове след изпиване на няколко енергийни напитки.

Особено опасно е редовното приемане на високи дози кофеин за децата и подрастващите. То предизвиква неврологични и сърдечносъдови нарушения, депресия, намаляване на когнитивните способности, а също така води до зависимост и въобще към склонност към рисково поведение, към наркомания и алкохолизъм.

Алкохол

По официални данни около 70% от младежите от 18 до 29 години смесват енергийните напитки с алкохол. И както сочат резултатите от многобройни изследвания, последствията от тази комбинация са много по-лоши, отколкото от самия алкохол. Това е свързано с противоположното действие на коктейла: енергийната напитка оказва стимулиращо въздействие на нервната система, а алкохолът – потискащо. Хората престават да контролират количеството на изпитото, тъй като кофеинът замаскирва степента на опиянението.

В САЩ от 2010 до 2011 г. са били регистрирани почти 5000 случая на алкохолни отравяния, главно сред студентите, вследствие на употреба на енергийни напитки заедно с алкохол. Освен това е открита несъмнена връзка между употребата на тези коктейли и появата на склонност към сексуално насилие, скандали, употреба на наркотици, самоубийства.

Политиката към енергийните напитки

Енергийните напитки са напълно забранени в Дания, Турция, Норвегия, Уругвай и Исландия, а също така и в някои американски щати, сред които Вашингтон, Юта, Оклахома и Мичиган. От 2014 г. европейските правила изискват на всички енергийни напитки с високо съдържание на кофеин (над 150 милиграма на литър) да има маркировка с предупреждение, че употребата е нежелателна за деца, бременни и кърмачки. В повечето страни от Евросъюза, в които тези напитки все още не са забранени, са въведени ограничения за продажбата им, на първо място, за непълнолетните. Например в Швеция е забранено да се продават енергийни напитки на деца под 15 години, а някои видове се продават само в аптеките.

В Канада на етикетите има информация за максимално разрешената дневна консумация на съответната енергийна напитка и предупреждение, че смесването с алкохол е недопустимо. В Австралия и Нова Зеландия производителите на енергийни напитки преминават през сложна процедура по регистриране на продукцията си. А в Унгария от 2012 г. енергийните напитки са включени в списъка на потенциално вредните продукти.

Мнения