Публикация

„Токуда” с най-прецизната навигационна система в неврохирургията

Системата позволява на хирурга в реално време да проследява всички промени, настъпващи в мозъка, като показва движението и траекторията на инструментите с абсолютна точност.


Отделението по неврохирургия на болница „Токуда” – София, вече разполага с най-прецизната навигационна система в света.

Апаратурата е произведена през февруари тази година и с нея работят само няколко лечебни заведения в Норвегия, съобщиха от „Токуда”.

„Новата невронавигационната система е изключително прецизна и снижава до минимум травмирането на мозъка, поради възможността за определяне на най-точния път към тумора.” – заяви д-р Славомир Кондов, началник на отделението по неврохирургия.

Д-р Кондов поясни, че благодарение на апаратурата по най-модерен начин ще бъдат оперирани туморите на централната нервна система.

Системата позволява на хирурга в реално време да проследява всички промени, настъпващи в мозъка, като показва движението и траекторията на инструментите в черепната кухина с абсолютна точност.

„Апаратът отчита мозъчното изместване при навлизане в интракраниалното пространство и моментално алармира при отклонение на хирурга с 4 мм от зададената траектория.” – уточни д-р Кондов.

Благодарение на новата навигация черепните разрези са по-малки и възстановяването на пациента е по-бързо.

Съвременното оборудване дава цветова сигнализация за обема и източника на кръвоснабдяване на тумора.

МБАЛ „Токуда” разполага и с ултразвукова навигационна система, което ще позволи на лекарите в отделението да провеждат съвременно неврохирургично лечение едновременно на двама пациенти. Така ще намалеят и листите на чакащите за операция.


Коментари