Публикация

Проф.Узунова: В лекарствения списък все още липсват някои медикаменти за деца

Позитивно-реимбурсният списък да бъде допълнен, така че да се осигури адекватно домашно лечение на хроничните заболявания...


Позитивно-реимбурсният списък да бъде допълнен, така че да се осигури адекватно домашно лечение на хроничните заболявания, особено при децата.

Това дискутираха днес пациентските организации от конфедерацията „Защита на здравето” с председателката на Комисията по Позитивния лекарствен списък проф. Йорданка Узунова и с д-р Нина Ръсина, директор на дирекция „Лекарствена политика” в МЗ.

„Става дума за заболявания като астма, хепатит, бъбречните заболявания, особено в детската възраст, както и за медикаментите, които се прилагат при хора с трансплантации. Лекарствата за психичните заболявания при децата също остават проблем.” – обобщи пред health.bg проф. Йорданка Узунова.

Тя допълни, че стремежът е да се осигури адекватно лечение за всички групи заболявания.

„Ще търсим становища от националните консултанти, ще се обърнем към фирмите да подават заявления, за да допълним списъка. В един диалогичен режим нещата могат да бъдат решени.” – коментира проф. Узунова.


Коментари