Публикация

Скрининг за аневризма на коремната аорта. Защо? Кой? Как?

2 до 8% от мъжете на възраст > 65 години са засегнати от аневризма на коремната аорта и най-често не знаят за това. За да се предотвратят опасни усложнения, се препоръчва скрининг - достъпно и напълно безопасно изследване на коремната аорта. Информация и записване на час в МБАЛ "Доверие" 024036100


Аневризмата на абдоминалната (коремна) аорта представлява разширение в долната част на аортата - основния кръвоносен съд в тялото на човека. Аортата (с дебелина колкото маркуч) започва от сърцето и преминава по средата на гръдния кош и корема. През нея преминава цялата кръв, която сърцето изпомпва. Затова рискът, ако тя се разкъса поради такъв тип разширение, е значителен - настъпва живото-застрашаващо кървене.

Какви са симптомите?

Аневризмите на коремната аорта обикновено нарастват бавно и без да причиняват оплаквания (симптоми). Някои аневризми никога не се разкъсват, докато други нарастват бързо и рискът е голям. Понякога пациентът с аневризма на коремната аорта може да усеща пулсации в корема, болка (дълбока и постоянна) в корема или към кръста, както и болка в ниската част на гърба.

Кого засяга?

Аневризмите на коремната аорта засягат от 2% до 8% от мъжете на възраст над 65 години. При жените заболяването е около четири пъти по-рядко срещано.

Най-честите причини за поява на аневризма на абдоминалната аорта са:

  • Тютюнопушене
  • Втвърдяване на стените на аортата (или атеросклероза)

Бавното развитие и липсата на оплаквания от страна на пациента, комбинирани с високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата, дава основание за препоръчване на масов скрининг. Скрининг означава изследване за наличието на определено заболяване преди то да се е проявило.

Препоръчително е да си направите скриниг за аневризма на коремната аорта, ако попадате в някоя от следните рискови групи :

  • Мъж над 65-годишна възраст
  • Мъж, който пуши
  • Мъж, който има роднини със заболяване на аортата
  • Жена над 65-годишна възраст, която пуши
  • Жена над 65-годишна възраст, която има роднини със заболяване на аортата

Какво представлява скринингът?

Скринингът за аневризма на коремната аорта се прави с ехографски апарат. Използва се ултразвук, който е напълно безопасен за здравето. Изследването отнема около 15 минути. Прави се на гладно.

Какво ще научите?

След провеждане на скрининг ще знаете колко широка е вашата коремна аорта. В зависимост от това дали размерите ú са нормални или увеличени, и колко голямо е увеличението, лекарят ще определи какво трябва да се направи по-нататък. Възможно е да не са е необходими допълнителни мерки или да се определи през какъв интервал да се правят контролни прегледи; възможно е да се назначи определена терапия или допълнителни изследвания, или дори да се наложи операция на аневризмата на коремната аорта,ако такава се открие и размерите и са много големи. Във всеки случай ще получите инструкции за здравословен начин на живот.

Как да го направите?

Ако желаете да проверите дали вашата аорта е засегната от атеросклероза, колко е широка и дали имате аневризма или повишен риск за усложнения, можете да се запишете за преглед в МБАЛ "Доверие", д-р Яна Симова. За информация и записване на час: 02 40 36 100

Коментари

Благодаря за информацията и за инициативата на болница "Доверие". Успех! Имам въпрос към специалистите от областта: има ли наследственост и в каква степен на въпросните заболявания? Подлежат ли на диспансеризация? Благодаря предварително за отговора.