Публикация

8 храни, които причиняват болки в корема и газове (ВИДЕО)

Въпреки своите полезни вещества, витамини и фибри, тези храни могат да ви докарат тежки стомашни страдания, подуване, коремни спазми, газове, диария или запек


Животът на хората, страдащи от т. нар. синдром на дразнимото черво (СРЧ), често е съпроводен с:

  • болки в корема;
  • запек;
  • подуване;
  • диария;
  • газове.

Дори някои от най-разпространените и най-полезни храни имат способността да засилват тези неприятни симптоми, затова тяхната консумация трябва да се избягва.

  1. Броколи – този зеленчук е богат на фибри, но може да причини болезнено подуване на корема и газове. Ако не желаете да лишите трапезата си от полезните му свойства, опитайте леко да го задушите преди консумация, но не го яжте в суров вид.
  2. Карфиолът също може да доведе до болки в корема, подуване и газообразуване. Можете да го замените с кафяв ориз и киноа, които се приемат значително по-лесно от организма.
  3. Зелените чушки са трудно-смилаеми и също могат да причинят неприятно подуване и коремни болки. Вместо тях може да хапвате червени чушки или да задушавате зелените за по-лесното им храносмилане.
  4. Бобовите култури са богати на протеини и фибри, но и те могат да причинят подуване и метеоризъм. Това е добра причина за хората, страдащи от СРЧ, да ги ограничат в диетата си.
  5. Мазните храни също могат да причинят неприятни симптоми. Затова готвенето с масло може да бъде опасно за тези от вас, които са предразположени към газове.
  6. Лещата е още една от храните, трудни за храносмилане, но за съжаление е главна съставка в много супи и месни ястия.
  7. Най-проблемни от сирената са кремообразните бри и маскарпоне. Ако страдате от синдром на дразнимото черво по-добре ограничете консумацията на сирена до по-твърдите швейцарско и пармезан.
  8. Най-добре стойте на страна от млякото и млечните продукти. Те причиняват неприятни симптоми, особено за хората, нетолерантни към лактоза.

Запомнете, че всеки човек реагира по различен начин на промените в храненето и е важно да намерите диетата, с която се чувствате най-добре.

Коментари

Лара Миланова
6 апр 2015 13:32

И без това не обичам броколи и карфиол :)))) А от сирената, само бри и маскарпоне ли трябва да се избягват?