Публикация

Световно известни хирурзи спасиха 3 българчета с гръбначни деформации


Световно известни хирурзи оперираха безвъзмездно 3 деца с тежки гръбначни деформации в столичната МБАЛ “Токуда” на 15, 16 и 17 април.

На децата са поставени биологични транспланти (алографти), които по думите на хирурзите са максимално щадящи за организма и практически не съществува опасност от отхвърляне.

Операциите бяха извършени от проф. Стивън Марджетко и Александра Маркезе от Ортопедичния институт в Илинойс, и д-р Пако Санчес от Университетската клиника в Мадрид.

Лечението на децата се извършва в рамките на програмата „Боачи”, носеща името на проф. Охенеба Боачи – най-авторитетния специалист по гръбначна хирургия в света.
Проф. Боачи, който работи в болницата за специална хирургия в Ню Йорк, е основател на фондация за международно сътрудничество в хирургическото лечение на гръбначните деформации.

У нас по програмата „Боачи” се работи от 3 години, като основен приоритет е осигуряването на безплатен достъп на български деца до най-напредналите методи на лечение.

Без адекватно лечение голяма част от тези деца са обречени, тъй като растежът на деформирания гръбначен стълб причинява притискане на жизнено важни вътрешни органи до степен, несъвместима с живота.
Това може да се избегне единствено с авангардни хирургически методи, но българските лекари не са обучени да ги прилагат,
Подобна квалификация имат изключително малък брой хирурзи в света, сред които най-опитни са професорите Боачи, Марджетко и Санчес.

Хирургията на гръбначнте деформации е най-сложната в медицинската практика.
Това е така не само поради трудния достъп до гръбначния стълб, при който трябва да се изместят всички вътрешни органи, но и поради факта, че в него се намира гръбначният мозък и най-малката травма може да доведе до инвалидизиране.

Операция с подобна сложност в САЩ струва около 200 хиляди долара, но у нас световно известните специалисти работят безвъзмездно.

Програмата „Боачи” се финансира от „Остеотех”-САЩ, ТБ „Остеоцентър-България” и ЕАТА.



Коментари