Публикация

Задължителните медицински прегледи за жените във всяка възраст - част 1

Медицински център Хармония ООД ви предлага списък с неща, на които е уместно да обръщаме внимание от медицинска гледна точка през годините в зависимост от възрастовата група.


Годишни профилактични прегледи

Започвайки от 20-те си години, жените (а и не само те) трябва всяка година редовно да преминават профилактични прегледи, включващи проверка на теглото, височината, кръвното налягане, електрокардиограма, както и проверка на тялото за рак на кожата. тези прегледи са идеална възможност също да се консултирате с личния си лекар, ако има нещо, което Ви притеснява по отношение на здравето Ви.


Гинекологични прегледи и цитонамазка

Жените над 20 години, както и тези, които имат активен сексуален живот, трябва редовно да правят изследване на цитонамазка, заради риска от рак на шийката на матката. Ако предишните Ви тестове са били в норма и при вас няма рискови фактори, като например различни партньори, ПАП тест може да се прави веднъж на 2-3 години.


Изследване на гърдите

Не става въпрос само за мамография - жените трябва всеки месец да проверяват сами гърдите си пред огледалото и чрез опипване за евентуални промени: във формата, големината, цвета, за отделяне на течност от зърната, за появата на "бучки". Веднъж годишно обаче е задължително изследването да се направи от лекар.

Коментари