Публикация

Британски учени: Израстването в кариерата уврежда психиката

Досега се смяташе, че колкото по-високо е служебното положение, толкова по-добро е физическото и психическото здраве...


Учени от университета „Уоруик” във Великобритания са установили, че израстването в кариерата се отразява негативно върху психиката, съобщи Би Би Си.

Проучването обхваща над 1000 служители, които през последните 5 години са били повишени на позиции от средното или висшето управленско ниво.
Данните показват, че психическото им състояние се е влошило средно с около 10 процента. Същевременно броят на профилактичните им прегледи е намалял с 20 на сто, като една от вероятните причини е липсата на време за посещения при лекар.

Досега се смяташе, че колкото по-високо е служебното положение, толкова по-добро е физическото и психическото здраве на индивида.

Изследването на екипа от университета „Уоруик” опровергава тази теза. Учените подчертават, че с нарастването на отговорността се увеличават стресът, безпокойството и вероятността от депресии.

„В такива случаи хората се нуждаят от повече подкрепа и адекватно подготовка за по-голямата отговорност.” – коментира Крис Бойс, един от авторите на изследването.





Коментари