Публикация

82% от българите смятат, че аптеката е магазин за хапчета

Над 1/3 от хората смятат, че цените на лекарствата се определят в аптеките според маркетингово проучване


82% от пациентите смятат, че аптеката е търговски обект, а едва 18% я възприемат като здравно заведение. Това установи маркетингово проучване, поръчано от Стинг АД. Хората масово нямат лична аптека, която да посещават редовно, 74% пазаруват на случаен принцип.

Водещият мотив при избор на аптека за българите е мястото й, сочат резултатите от изследването. Цената е на второ място. Решаваща е само за хората над 60 г. На пръсти се броят хората, които търсят консултация с фармацевт.

70% от пациентите смятат, че цените на лекарствата са високи, а за 38% „заслугата“ за това е на аптеката. Близо 1/3 са убедени, че МЗ определя цените, 21% смятат, че това е ангажимент на НЗОК, а 13,7% - на агенцията по лекарствата.

Повече от половината анкетирани пациенти са на мнение, че свалянето на надценката на търговците ще намали цените на лекарствата.

„Изводът от това изследване е, че хората са твърде далече от истината за ценообразуването на лекарствата. Търговците на едро и на дребно в момента работят на твърде социални начала и за да има има нормално снабдаване с лекарства, трябва да се промени спешно нормативната база“, заяви Аделина Любенова, отговорен фармацевт на Стинг АД. 

Коментари