Публикация

За какво ни е нужен магнезият?

​Магнезият е един от ключовите елементи в регулацията на различни процеси в организма. Той е на четвърто място по съдържание в тялото ни след натрий, калий и калций. Ако спите лошо, станали сте раздразнителни или потъвате в депресия това може да е следствие на дефицит на магнезий.


Магнезият е един от ключовите елементи в регулацията на различни процеси в организма. Той е на четвърто място по съдържание в тялото ни след натрий, калий и калций. Ако спите лошо, станали сте раздразнителни или потъвате в депресия това може да е следствие на дефицит на магнезий.

Този макроелемент взаимодейства с много ензими и активира множество белтъци, участва в регулацията на температурата на тялото, на активността на мозъчните процеси, мускулното съкращение, работата на сърцето, тонуса на кръвоносните съдове, кръвосъсирването, обезпечава най-важните обменни процеси – енергийната, въглехидратната и мастна обмяна.

Има основания да се смята, че влияе и върху продължителността на живота. Опитни животни подложени на обогатена с магнезий диета живеят до ¼ по-дълго.

Симптомите на магнезиев дефицит са незабавни и отсрочени. Незабавните са аритмия /прескачане на сърцето, сърцебиене/, мускулни потрепвания, крампи /болезнено схващане/ на мускулите на подбедрицата, потрепвания при заспиване, чувство на безсилие и депресия, лошо състояние на кожата, косата и ноктите. Към отсрочените се отнася остеопорозата и като следствие счупванията на кости. За много хора връзката на остеопорозата с магнезия звучи неочаквано, ние сме свикнали да я свързваме с дефицита предимно на калций. Но калцият отговаря за здравината на костите, а магнезият – за тяхната еластичност. Освен това дефицитът може отрицателно да се отрази върху синтеза на колаген, който отговаря за плътността и здравината на съединителната тъкан и състоянието на костите и кожата. Калцият и магнезият се уравновесяват един друг. При намалено количество на единия намалява и другия. Магнезият удържа калция в костите. За най-добрата им резорбция в храносмилателната система те трябва да са в определена пропорция.

Недостатъкът на магнезий у бременните може да е причина за пороци на развитието на лицевите кости на плода, нарушения в развитието на гръбначния мозък, при което нервната тръба не се затваря напълно. Дефицит на магнезий се наблюдава у 82% от бременните.

Дефицит на магнезий е открит у децата с дефицит на вниманието и хиперактивност.

За това, че днес не ни достига магнезий сме виновни самите ние. Облегчавайки си живота сме преминали на фаст-фууд и полуфабрикати, отказали сме се от традиционното хранене, в основата на което са голямо количество различни зелени зеленчуци, които съдържат този ценен макроелемент. Хранителните оцветители, с които производителите така щедро обогатяват различни напитки, бонбони и много други храни, за да им придадат по-апетитен вид, изместват магнезия и още повече засилват дефицита.

Друг враг на магнезия е стресът. Мощното отделяне на стресовия хормон кортизол намалява запасите от глюкоза и магнезий. Не случайно симптомите на стреса и и посещения на сауна. Любителите на концентрираните алкохолни напитки също го губят бързо.

Препоръчителната дневна потребност от магнезий е 400 мг. На бременните и кърмещи майки е нужен още повече – 450 мг. Реално ние получаваме само 175 мг на ден, което е една трета от необходимото. Но този елемент не се изработва в организма и трябва да го получаваме с храната и питейната вода.

Най-много магнезий се съдържа в кафявите водорасли – 800-900 мг/100 г. Много богати са рибата и листовите зелени зеленчуци – спанак, зелен лук, салати, рукола, броколи – техният хлорофил, който оцветява листата им в зелено, се състои от магнезиеви комплекси. Трябва по-често да се консумират варива, пълнозърнести продукти, сушени плодове, банани, горски плодове. Големи дози се съдържат в ядките, но от тях той се усвоява много лошо, особено у децата. Друг богат на магнезий продукт е черният шоколад, но е твърде калориен, за да е основен източник.

Ако все пак не можем да си набавим достатъчно с храната, на помощ идват магнезий-съдържащи препарати. Магнезият по-добре се усвоява като органични соли и в съчетание с витамин В6.

Коментари

Лара Миланова
9 апр 2015 10:10

Юлиана, благодаря ти за отговора :))) Много компетентно при това, като истински професионалист ми отговори!!

От една година магнезиевото олио е едното от три-четирите неща, които изобщо използвам бущвално за всичко - от крампите (за които вече забравих, зъбобол, депресивни състояния, ставни болки, липса на енергия...) В книгата "Трансдермална терапия с магнезий" печените тиквени семки са посочени - за 100 г -532 мг съд.на магн.; 300 мг/100г бадеми; 200 мг /100 г сусам;158 мг/100г орехи; пълнозърнест ориз - 110 мг/100г.; пак вездесъщите зеленолистни с водач салатата/зелето монголд. Посочените в статията банани като добър източник според данните в книгата са само 29 мг/100 г , а пък като знаем как ги обработват -киснат, облъчват, обгазяват с какво ли не, аз изобщо не мисля, че стават за ядене. Но това е друга тема. Обаче към темата за магнезия е интоксикирането на организма, и то най вечес тежките метали - той е с основно значение при елиминирането им. Освен това ми се струва, че не по-млко важно е да се отбелязват и провокиращите недостиг на магнезий т.н. най-безсрамно и безсъвестно "лекарства", произведени от фармацевтичната индустрия. Моля да ме извините, Лара, че си позволих аз да ви отговарям, при положение, че въпросът Ви не е зададен от към мене, но магнезият ми е тема, както се казва :)!

Лара Миланова
2 апр 2015 21:25

Казвате, че препоръчителната дневна доза е 400 мг. Това какво ще рече? Може ли да дадете някакво примерно меню, така че да си набавяме 400 мг магнезий на ден. Много благодаря!