Публикация

В бъдеще може би ще е възможно износването на бременност извън майчиния организъм

Разговор с Таня Милачич, ембриолог, Медицински комплекс „Д-р Щерев“


Д-р Милачич, какви са основните предпоставки за успеха на една инвитро процедура?

- Основните предпоставки за успеха на една инвитро процедура са няколко. От голямо значение е възрастта на жената. Последните проучвания показват, че след 37-годишна възраст намалява не само яйчниковият резерв, но и качеството на самите яйцеклетки. Мъжкият фактор също оказва голямо влияние – доколко е утежнена една сперматогенеза. Ембриолозите следим за броя и качеството на гаметите, с които работим. Това е свързано с другите предпоставки, които посочих, но обикновено броят на яйцеклетките и по-точно качествените яйцеклетки се оказва най-важен за успеха на една инвитро процедура – за износването на здраво бебе, както и евентуално замразяването на ембриони за последващ опит без стимулация.

Броят на яйцеклетките при пункцията увеличава ли шанса за успех?

- Когато говорим за инвитро, важен е не максималният, а оптималният брой на яйцеклетките. Последните проучвания доказват, че оптималният брой, който води до максимален процент на успеваемостта, е между 9 и 11 яйцеклетки в метафаза 2, т.е. зрели и готови за инжектиране. Това е установено при проследяване на 290 000 цикъла сред немското население. Обширното изследване и заключенията са направени на базата на точен емпиричен материал. Оказва се, че по-голяма бройка, от 11 зрели яйцеклетки не води до повишаване на успеваемостта при инвитро.

Тези наблюдения до колко са валидни за българската среда?

- Валидни са и за нашата страна, но трябва да отбележа, че в България фактори като тютюнопушене, алкохол, неблагоприятни фактори на околната среда и най-вече стресът влияят на пациентките по-негативно, отколкото в държави като Испания, Италия, и скандинавските страни, където изключително много се залага на здравословното хранене, в частност на рибата и рибните продукти. Балканската кухня е по-различна. Говоря за хранителните навици – благотворно влияе липсата на тестени продукти, пържени храни, приемането на продукти с антиоксидантно действие. Тази хранителна култура навлиза все повече в България. Трябва да отбележа обаче, че въпреки негативните фактори, успеваемостта на инвитро процедурите в Медицински комплекс „Д-р Щерев“ и на други центрове по асистирана репродукция в България достига същите проценти със сходен брой яйцеклетки.

Повишава ли се безопасността при инвитро процедурите?

- Специалистите се стремим да сведем до минимум тежките овариални хиперстимулационни синдроми, които са свързани със животозастрашаващи процедури при стимулацията на жената. За такива говорим обикновено, когато са извадени над 25–30 яйцеклетки. Тогава не трябва да се извършва свеж трансфер, а да се замразяват най-качествените ембриони с оглед да не се задълбочават тези синдроми, ако се внесе ембрион за свеж трансфер.

Ще е възможно ли някой ден ембрионът да бъде напълно развит отделно от майчиния организъм?
- Както в момента успешно се трансплантира матка, така може би в далечно бъдеще ще е възможно чрез поддържането на матката в изкуствени и подходящи условия да се осъществи сливането на ембриона с матката и растежа му в нея, оформянето на пъпната връв и цялостното развитие до раждането. Ако се достигне до подобен успех, при който една матка може да се изолира и да се отглежда в среда 9 месеца, може би тази идея няма да изглежда толкова футуристична.

Коментари

Напълно съм 'ЗА" идеята бебето да се развива в матка извън майчиния организъм. Това ще реши веднъж за винаги проблемите на диабетичките като мен и няма да си скапваме организма и да се подлагаме на целия ужас по износването на здраво бебе при диабетна майка. Така ще се контролира целия процес и ще могат да се правят реални наблюдения на плода, своевременно лечение и какво ли още не.....

Само добри думи за целия екип и най-вече за двете докторки на име Таня! Донесохте най-голямото щастие за семейството на моите най-добри приятели!!!