Публикация

​За първи път в България в „Софиямед“ имплантираха изкуствен менискус

Операцията на 38- годишния пациент, който получава травма по време на спорт е направена от екипа на най-добрия специалист по коленни травми в страната и завеждащ Клиниката по артроскопска травматология на УМБАЛ "Софиямед" доц. д-р Антони Георгиев.


„Операцията на пациента премина успешно, като се надяваме след осъществяване на следоперативната рехабилитационна програма той да се възстанови напълно, до нормални натоварвания и функции на оперирания крайник“, коментира доц. Георгиев.

Специалистът обяснява, че имплантирането на синтетичен (изкуствен) менискус се прилага при определени показания и се съобразява със степента на увреждане на коляното, състоянието на хрущяла, възрастта на пациента. Към новия тип артроскопска операция може да се пристъпи веднага след травма, ако скъсването е такова, че трябва да се отстрани целият менискус или голяма част от него. И когато години след отстраняване на голям процент от менискуса се появят оплаквания, породени от засягането на ставния хрущял и ставата.

Новият метод за имплантиране на синтетичен материал на мястото на отстранения менискус се прилага чрез оперативна техника, която е артроскопска, което позволява да се извърши с изключителна прецизност и с минимална хирургична травма.

„До този момент такива операции се правеха в някои страни в Европа и САЩ, но не и в България. Изключително радостен съм, че с екипа ми от „Софиямед“ сме първите в страната, които осъществихме това и благодаря искрено на пациента ни, който се съгласи да извършим операцията, уточнява доц. Георгиев.

Коментари

Поздравления! Звучи обнадеждаващо за хората с проблеми. Успех на екипа!