Публикация

Висококалоричната закуска е препоръчителна за болните от диабет

Понижава глюкозата и нивата на кръвна захар, твърдят учени


Висококалорична закуска понижава кръвната захар при болни от диабет

В света има над 382 милиона болни от диабет, главно тип 2. Основният симптом при тези хора е повишаването на кръвната захар след хранене, което може да доведе до застрашаващи живота съдови усложнения. 

Международно изследване, инициирано от Университета в Тел Авив, предлага нов подход за намаляване на този ефект и за уравновесяване на дневното ниво на глюкозата. Учените смятат, че диабетиците трябва да се ориентират към висококалорична закуска, а обядът и вечерята да са с по-малко калории. „Открихме - казва един от авторите на изследването, професор Даниела Якубовиц, - че повечето калории на закуска, когато глюкозата реагира най-слабо на храната, и намаляването на калориите на вечерята значително понижават както глюкозния пик след хранене, така и средното дневно ниво на кръвната захар.

В изследването участвали мъже и жени на възраст от 30 до 70 години с диабет тип 2. За една седмица на две групи пациенти била назначена една от две еднакви по обща калорийност диети. При първата се приемали на закуска 700 ккал, на обяд – 600 ккал, на вечеря - 200 ккал. При втората закуската била 200 ккал, обядът - 600 ккал, и вечерята 700 ккал. На седмия ден бил направен лабораторен анализ на кръвта. След две седмици пациентите разменили диетите и лабораторните тестове били повторени. Резултатите от изследването показали, че нивото на глюкозата в кръвта след хранене е било с 20% по-ниско при пациентите, които спазвали първата диета в сравнение с пациентите, които били на втората диета.

Коментари