Публикация
Висококалоричната закуска е препоръчителна за болните от диабет
Понижава глюкозата и нивата на кръвна захар, твърдят учени
В света има над 382 милиона болни от диабет, главно тип 2. Основният симптом при тези хора е повишаването на кръвната захар след хранене, което може да доведе до застрашаващи живота съдови усложнения.
Международно изследване, инициирано от Университета в Тел Авив, предлага нов
подход за намаляване на този ефект и за уравновесяване на дневното ниво на
глюкозата. Учените смятат, че диабетиците трябва да се ориентират към
висококалорична закуска, а обядът и вечерята да са с по-малко калории.
„Открихме - казва един от авторите на изследването, професор Даниела Якубовиц, -
че повечето калории на закуска, когато глюкозата реагира най-слабо на храната,
и намаляването на калориите на вечерята значително понижават както глюкозния
пик след хранене, така и средното дневно ниво на кръвната захар.“
В изследването участвали мъже и жени на възраст от 30 до 70 години с диабет тип
2. За една седмица на две групи пациенти била назначена една от две еднакви по
обща калорийност диети. При първата се приемали на закуска 700 ккал, на обяд –
600 ккал, на вечеря - 200 ккал. При втората закуската била 200 ккал, обядът -
600 ккал, и вечерята 700 ккал. На седмия ден бил направен лабораторен анализ на
кръвта. След две седмици пациентите разменили диетите и лабораторните тестове
били повторени. Резултатите от изследването показали, че нивото на глюкозата в
кръвта след хранене е било с 20% по-ниско при пациентите, които спазвали
първата диета в сравнение с пациентите, които били на втората диета.
Коментари