Публикация

Кинезиология (видеоурок)- 6 движения на лопатката

Заснех това кратко образователно клипче за студенти и пациенти, за да могат да се запознаят с 6 много важни движения на скапулата.


Познаването на тези движения и  тяхната липса, ограниченост и недостатъчната сила при извършването им, са важна част от снемането на рехабилитационния потенциал на пациентите. Физиотерапевтите са длъжни да ги знаят, а за пациентите ще е любопитно да разберат, колко подвижни са  лопатките им. Благодарение на тази кост, многото  движенията в раменния пояс, които приемаме за даденост, са възможни.

Коментари

С достатъчно желание за четене,солидна доза скептицизъм и желание да практикуваш воден от наука,(не от митове и твърдения)всичко се научава. :)

Инструктора в моя фитнес показва само един вид клекове като правелен и грам не знае, че това зависело от анатомията...

Клякането, Драго Цинцаров ,е друга бира и е много индивидуално, заради различните анатомични вариации. Хората са като цветя: един ще е с по-дълга бедрена кост, спрямо големия пищял, при друг големия пищял ще е твърде дълъг, някой ще е с по-къс труп, друг пък ще има дълъг труп и къси крака. Анатомичните вариации помагат на един , други ограничават при класическата "правилна" форма на клякане, но с малка креативност и промяна на техниката всеки може да клекне. Затова не обичам термина "правилно клякане". Правилното клякане по учебник ще е възможно за един, защото има нужните пропорции, но ще е невъзможно за друг. Тук идва индивидуалния подход и знаенето на тези елементарни неща от физиотерапевта или личния треньор. :)

Покажете как се правят правелни клекове, че във фитнеса има много различни мнения

Супер любопитно, за съжаление не познаваме телата си...