Публикация

Златен стандарт в лечението на катаракта показа на живо в Пловдив д-р Димитър Тасков

Над 200 офталмолози от цялата страна проследиха уникална технология за премахване на перде. Част от операцията вижте на прикаченото видео


Над 200 офталмолози от цялата страна участваха в очна медицинска конференция „Операционната на бъдещето“, която приключи на 4 април в Пловдив. Те проследиха по жива сателитна връзка операция на катаракта (очно перде) с фемтосекунден лазер LenSx® . Това е т.нар. златен стандарт в офталмологията – най-добрият начин, по който тази операция се прави в света. Пловдивската очна клиника „Луксор“ първа в страната демонстрира новата технология.

Операционната на бъдещето е уникална с това, че в нея най-важните етапи за цялостния изход на операцията се извършват от изкуствен интелект. 

Какво трябва да знаем за заболяването? Катарактата представлява помътняване на естествената леща на окото и единственото лечение е операцията. Естествената леща се премахва и се заменя с изкуствена. Апаратите сканират окото, наслагват висококачествени изображения, изчисляват точния диоптър на изкуствената леща, посочват най-подходящите места за разрезите и ги извършват сами. Хирургът се намесва само при поставянето на изкуствената леща.

Само допреди няколко години катаракталната операция е била извършвана ръчно, със скалпел, шевове и понякога тежки усложнения. Сега медицинската наука е дотолкова напреднала, че тези травматични за пациента техники са заменени с няколкоминутен престой под апарата, който сам прави някои от най-важните части от операцията, включително и разрезите. За части от секундата лазерният лъч разбива помътнялата човешка леща, с точност, непостижима за нито един хирург в света, посочи днес пред колегите си офталмохирургът д-р Димитър Тасков.

Той оперира на живо двама пациенти – 46-годишен инженер от София и 77-годишен пенсионер от Пловдив. Всяка от операциите продължи около 10 минути. При младия мъж бяха оперирани и двете очи наведнъж – също рядкост в катаракталната хирургия. Благодарение на мултифокалните лещи, поставени в двете му очи, пациентът вече може да вижда и наблизо, и надалеч, без да ползва очила. Т.е. заедно с отстраняването на пердето вече е възможно и решаване на рефрактивни проблеми – корекция на далекогледство и късогледство, както и астигматизъм. И всичко това – само с една операция.

Гост-лектор на конференцията бе един от известните специалисти в областта на офталмологията в Европа - д-р Озана Морару. Д-р Морару има сериозен опит в операциите с фемтосекунден лазер и споделянето му бе много интересно за българските й колеги. Тя посочи, че лазерната технология има голямо бъдеще и е особено подходяща при по-тежки случаи, включително и при пациенти с травми на очите.

Допълнителна информация

Операцията за катаракта е една от най-често извършваните не само в офталмологията, а и в хирургията като цяло. Годишно в света се правят повече от 19 млн. такива операции, а в България около 30-35 000. По данни на Световната здравна организация, катарактата е главна причина за загуба на зрението при хора над 55-годишна възраст.

Първите симптоми на катаракта включват замъглено или размазано зрение, избледняване на цветовете, ярки отблясъци, чести смени на очилата или контактните лещи.  

Коментари