Публикация

Причините за детския запек


Днес децата все по-често страдат от запек, наричан в медицината констипация. Но определянето на това състояние е в пряка зависимост от възрастта на детето.

Това, което в първите месеци от живота може да се определи като запек, в следващите години понякога е нормално състояние.


По принцип кърмачетата на естествено хранене трябва да се изхождат по 4–5 пъти на ден, почти след всяко хранене. Ако детето се храни смесено – кърмене плюс дохранване с изкуствено мляко, или изцяло с преработени млека, за нормален ритъм се приема еднократното дневно изхождане, а дори може и да не е всеки ден.

При по-големите деца, след навършването на 1 година, за констипация говорим, когато изхожданията са през повече от 3–4 дни. Значение за определянето на запека има не само честотата на изхожданията, но и техният характер – дали това става с усилия, какви са видът и консистенцията на изпражненията.

Причините за констипацията са разнообразни и също са свързани с възрастта на децата. В най-ранната възраст липсата на нормална дефекация често се дължи на някаква вродена аномалия на долния храносмилателен тракт.

Това обикновено налага коригираща операция. Но в този случай не става въпрос за запек, а за органично заболяване. Някои вродени състояния, като разширеното дебело черво – мегаколон – могат да не се проявят в първите седмици от живота, затова е важно малките деца с проблеми в изхождането винаги да бъдат консултирани от лекар.

Много рядко констипацията при малките деца може да се дължи на хранителна алергия, която протича с изхождане на твърди топчести изпражнения.

При по-големите деца сред основните причини за запек се нареждат грешките в храненето и психическите задръжки. Тук е една от основните разлики със запека при възрастните, който в голям процент се причинява не само от неправилен хранителен режим, но и от обездвижване. Проблем, който не съществува при здравите деца.

При малките храненето основно със суха, концентрирана храна – вафли, чипсове, бисквити, кроасани, ядки, довежда до нередовно освобождаване на червата. За съжаление, много малко от учениците днес се хранят редовно и разнообразно – със супи, мляко, готвени ястия и достатъчно всекидневно количество плодове и зеленчуци.

При някои деца преходът между памперсите и гърнето или тоалетната минава по-трудно. Те отказват да сменят стереотипа си, волево задържат дефекацията, което постепенно става рефлекс и организмът „свиква” с този разреден график.

При по-големите деца също може да има психологически причини за запека. Физиологично съществува един сутрешен позив за дефекация, който често бива пренебрегнат, не без влиянието на възрастните.

Бързането за детска градина или училище създава напрежение в семейството сутрин и детето предпочита да се стиска, вместо да постои няколко минути в тоалетната. В детските заведения или училището, ако тоалетните са нехигиенични, децата често се въздържат да ги посещават, което задълбочава проблема с констипацията.

При децата запекът трябва да се преодолее преди всичко с промяна на хранителния режим, както и с целенасочените, но деликатни усилия на възрастните. Родителите трябва да имат волята и търпението да променят вредните стереотипи на децата си.

Не е желателно малките да приемат химически лаксативни лекарства, защото те могат да предизвикат много бурна диария със спазми в червата и загуба на течности. Напълно трябва да се изостави и порочната практика при малките деца да се предизвиква изхождане чрез поставяне на термометър в ануса.

По принцип запекът не е самостоятелно заболяване, а е състояние, сигнал за някакъв друг проблем, чието отстраняване ще премахне и констипацията. От храните добро действие срещу запек имат слизестите супи, сините сливи, царевицата. Помагат и някои по-меки сиропи, съдържащи естествени вещества, които могат да се прилагат и при малки деца.



Коментари