Публикация

Чипът на щастието


Отдавна се вярва, че няма пряка пътека, която без излишни отклонения да води към щастието.
Всъщност има и тя е съставена от редица малки крачки, които с времето все по-често пропускаме да направим.

Предлагаме ви няколко ефикасни метода, чрез които можете лесно да насочите живота си към по-добро.


Търсете промяна – рутината може да превърне ежедневието ви в монотонно съществуване. Ставате непродуктивни и по-податливи към негативни емоции и стрес. Решението е да направите нещо ново и различно, колкото и малко да е то.

Търпението е здравословно - прибързаните решения, които взема един човек в напрегната ситуация, могат да скъсят живота му с години. Само когато се научите да бъдете търпеливи, ще усетите колко по-спокоен, пълноценен и хармоничен живот сте започнали да водите.

Правете комплименти - отделете по няколко минутки на ден, за да обърнете внимание на всички неща, които харесвате у себе си. Не пропускайте да направите същото и с приятелите си. Добрата дума, когато е искрена, може за секунди да оправи настроението и на всеки.

Научете се да се извинявате – ако сте били груби, несправедливи или прекалено критични към някого, дори и към себе си, не се колебайте да се извините. Така ще се почувствате по-добре и ще се научите да сдържате гнева си в бъдеще.

Прощавайте – бъдете снизходителни към себе си, когато направите някоя грешка. Излишно е да се самообвинявате, защото, каквото е трябвало да се случи, се е случило. Когато другите ви засегнат с поведението или думите си, не им се сърдете. По-добре е да се опитате да разберете какво ги е провокирало да се държат по този начин с вас.

Празнувайте – едно парти с приятели е сигурен начин да си набавите положителни емоции, които понякога са по-животоспасяващи и от кислорода.

Изразявайте любовта си – казвайте „Обичам те” всеки път, когато го почувствате. Хората наистина имат нужда да чуват тези думи.

Бъдете уверени – понякога просто се налага да застанете твърдо зад позициите си и да заявите: „Аз съм тук и заслужавам да получа това, което искам”.

Потърсете детето в себе си –Колкото по-често играете с децата или внуците си, толкова по-ясно ще можете да разберете тайната на щастливите детски дни. Тя не е липсата на отговорности, за които да се тревожиш, а способността да оценяваш неповторимостта на всеки миг.

Споделяйте добрите новини – не проявявайте излишна скромност и винаги, когато ви се е случило нещо хубаво, колкото и нищожно да ви се струва то, споделете го с членовете на семейството или с приятелите си.

Благодарете – дори и за най-дребните жестове и услуги, които правят останалите за вас. Думата „благодаря” често е напълно достатъчна, за да разберат хората, че сте оценили подобаващо стореното от тях.

Поставяйте се на мястото на другите – този подход помага винаги, когато се окажете в центъра на даден професионален или личен сблъсък. Разбирайки мотивите и нагласите на другите, ще стигнете по-бързо до положителната развръзка на всяка сложна ситуация.

Закусвайте – една от основните причини хората да се чувстват щастливи е доброто самочувствие. То от своя страна неизбежно е свързано с добрата фигура, а тя – с редовната закуска. Изследванията са категорични, че хората, които ядат сутрин, са по-слаби от тези, които пропускат това дневно хранене.

Осигурете си достатъчно количество витамин D – хората с ниско съдържание на витамин D в организма са по-податливи на рискови болести като рак, диабет и затлъстяване. Можете да си набавите доза от този витамин посредством слънчеви бани. 10 минути на ден в компанията на приятните лъчи на пролетното слънце са напълно достатъчни.

Дишайте дълбоко – това просто действие намалява количеството стрес, натрупано във вашето тяло, и подобрява кръвообращението ви.

Стойте изправени – изправената стойка на тялото ви прави да изглеждате по-високи и слаби и освен това намалява редовните болки в гръбначния стълб.

Ходете пеша – според изследване на Университета в Джорджия студентите, които ходели пеша около 40 минути на ден, се радвали не само на по-добро здраве, но и на по-бързо възстановяване след прекарани инциденти.

Яжте черен шоколад – той съдейства за понижаването на високото кръвно налягане и намалява риска от появата на диабет.

Не крадете от времето си за сън – по-малко от седем часа сън на денонощие увеличава опасността от затлъстяване, а по-малко от пет е сигурна индикация за развитието на сериозни сърдечни проблеми.

Коментари