Публикация

Остеопорозата не щади силния пол


У нас остеопорозата често се възприема като „женски” проблем, затова в много случаи мъжете неглижират вероятността да развият това заболяване.
Данните от медицинските проучвания опровергават тази представа.

През март в Сидни се проведе световен форум по проблемите на остеопорозата, в който участваха около 1000 специалисти от 42 страни.
На срещата, организирана от Международната костнo-минерална асоциация, учените акцентираха върху остеопорозата при мъжете и свързаните с нея рискове.

Сред участниците във форума беше д-р Родина Несторова, която предостави на health.bg материали от дискусиите.



Повечето от засегнатите мъже не подозират за заболяването

Специалистите подчертават, че при голяма част от мъжете остеопорозата остава недиагностицирана и нелекувана.
У нас липсва точна статистика, но в Австралия е правено мащабно проучване, което показва, че само при 1 от 4 мъже с остеопороза е предписана терапия. На практика едва всеки десети прилага лечение.

В изследването са участвали 1705 мъже над 70-годишна възраст, като при всички е направена детайлна оценка на състоянието на костите.
Установено е, че всеки четвърти в групата над 80 години има различна степен на счупване на прешлен.
Повечето от изследваните мъже не знаят, че имат такива поражения, въпреки че страдат от болки в гърба

„Наличието на дори съвсем леки фрактури на прешлените увеличава в пъти риска от счупване на бедрена кост. Това е най-тежката фрактура, свързана е с висока смъртност.” – коментира д-р Несторова


Значението на хранителните добавки

Двегодишно проучване в Австралия, обхващащо 1200 души от домове за възрастни, показва, че приемането на добавки, съдържащи протеини, калций и витамин Д3, има благоприятен ефект.

Доброволците са получавали ежедневно в продължение на 24 месеца прахообразни хранителни добавки, които са използвани при приготвянето на кейкове и други храни.

Резултатите показват намалена честота на паданията и при двата пола. Причината е в увеличаването на мускулната сила и по-доброто запазване на баланса при движение.
При участниците, които са имали падания, са отчетени по-малко фрактури.


Австралийският опит в профилактиката и лечението

От 2007 г. измерването на костната плътност е безплатно за всички австралийци над 70-годишна възраст.
Осигурен е лесен достъп до квалифицирана медицинска помощ и диагностична апаратура.

Здравноосигурителната система почти изцяло поема лечението на пациентите с остеопороза, които заплащат около 5 австралийски долара месечно (сумата се равнява приблизително на 5 лева).


Коментари