Публикация

За здравословното хранене - отвъд заклинанията


Здравословното хранене е топ тема в развитите страни поне 2 десетилетия.  За това време са създадени и устойчиви стереотипи, своеобразни "мантри" за това кое е полезно и кое - не.

Последните изследвания обаче карат специалистите по здравословен начин на живот и процесите на стареене да преосмислят много от досегашните аксиоми в тази сфера.

Аксиома 1. От въглехидратите се пълнее.

Премахването на въглехидратите може да има краткотраен ефект заради отводняването, причинено от намаляването на техните запаси, но умереното приемане на въглехидрати не води директно до увеличаване на теглото. Организмът употребява въглехидратите за енергия и продължителното лишаване от тях може да доведе до апатичност.

Аксиома 2. На ден трябва да се изпиват 2 литра вода.

Течностите се отделят от организма чрез дишането, потта, пикочния мехур и червата, но това не означава, че трябва да се изпива толкова много вода.
Трудно е да се изчисли точното количество вода, което постъпва всеки ден чрез храната и напитките, но ако урината има бледожълт цвят, всичко е наред. Ако обаче тя е оцветена в по-тъмножълто, пийте повече вода.

Аксиома 3.Кафявите зърнени продукти са пълнозърнести.

Продуктите може да изглеждат като пълнозърнести с помощта на оцветители, затова четете етикетите със съдържанието на продуктите, за да сте сигурни, че те са пълнозърнести. Опитайте се да приемате по 80 грама пълнозърнести продукти на ден, за да намалите риска от сърдечни болести, диабет и инсулт.

Аксиома 4. Яйцата повишават холестерола.

Този мит се роди заради факта, че в жълтъка на яйцето има най-много холестерол от всички храни.
Неговото количество обаче не е толкова голямо, за да застраши здравето при умерена консумация на яйца. Изследванията показват, че яденето на 1 яйце на ден не може да повиши холестерола, а яйцата са източник на много полезни хранителни вещества.

Аксиома 5. Всякакъв алкохол е вреден.

И тук ключът е в умереността. Смята се, че една чаша вино и 2 чаши бира са умерено количество, което не нанася вреда на здравето при възрастните . Алкохолът е антикоагулант / действа противосъсирващо/, а червеното вино съдържа антиоксиданти, така че приемането на минимални количества алкохол може да има благоприятно действие.

Аксиома 6. Допълнителното приемане на витамини е необходимо за всички.

Ако ядете разнообразни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, заедно с умерено количество нискомаслени млечни продукти и протеини, както и правилното количество калории, не са ви необходими добавки от витамини. За хората, които не спазват тези препоръки ,е добре понякога да взимат мултивитамини. Те са необходими и за бременните жени и хората с хранителни разстройства.

Аксиома 7. За да се изгради мускулна маса, трябва да се взимат допълнително протеини.

Въпреки тези твърдения на компаниите, произвеждащи протеинови добавки, ако не се правят усилени тренировки по вдигане на тежести, допълнителното приемане на протеини няма да напомпа мускулите ви. При редовни тренировки това може да стане и с правилно хранене. Добавките могат да създадат проблем, защото функцията на организма може да се наруши от извънредната дейност, необходима за изразходването на излишните протеини.

Аксиома 8. Фибрите създават проблеми на хората с чувствителен стомашен тракт.

Има два вида фибри: разтворими и неразтворими. Разтворимите не създават проблеми, защото се абсорбират лесно в организма и предпазват от запек хората със стомашни проблеми.
Разтворимите фибри се съдържат в повечето зърнени храни.

Аксиома 9. След изразходване на енергия, за нейното възстановяване трябва да се яде веднага.

След натоварване спортистите трябва да приемат въглехидрати, за да възстановят запасите от глюкоза, а малко протеини засилват ефекта на възстановяването.
Добре и да се изпие нещо с въглехидрати, например топъл шоколад с нискомаслено мляко. Протеините обаче няма да помогнат за натрупване на мускули и затова храненето веднага след физическо натоварване не е необходимо.

Аксиома 10. Диабетът тип 2 може да се предотврати, ако ядем храни с ниско захарно съдържание.

Диабетът не се причинява от храни с много глюкоза.
Тази болест е резултат от резистентността на организма към инсулина. Храни с високо захарно съдържание може да повишат нивото на кръвната захар, но това ще бъде само индикация за диабет, а не причината за проблема.

Коментари