Публикация
Домашни козуначени кифлички (РЕЦЕПТА)
Освен, че са по-вкусни, приготвените у дома козуначета не съдържат излишни консерванти и не дразнят стомаха
Продукти:
7 яйца
4 лъжици натрошена мая
1/2 литър прясно мляко
400 грама захар
250-300 грама мазнина (олио, масло)
2 килограма брашно
1 лимон
Квас:
В 1 чаша мляко се разтваря предварително надробената мая, добавя се щипка сол и 100 -150 грама захар, 1-2 яйца и се прибавя брашно, докато стане на гъста каша. Оставя се на топло, за да втаса - трябва да си удвои обема!
След като квасът е готов към него се прибавят всички останали продукти. Млякото трябва да е затоплено, за да може в него да се разтопи захарта. От мазнината се оставя 1/2 чаена чаша за премесване.
Омесва се не много твърдо тесто, което се оставя да втаса на топло (докато си удвои обема). Премесва се втори път с остатъка от мазнината без да се добавя брашно.
Тестото се разделя на 4 питки, които се разточват в кръг. Нарязват се на триъгълници, добавя се плънка по желание (локум, шоколад, ядки, мармалад и др.) и се навиват кифлички.
Кифличките се нареждат в съда за печене, намазват се с разбито яйце и се поръсват с маково семе или сусам.
Пекат се около 25 мин. на 180 градуса.

Коментари
Запретвам ръкави и почвам генерално репете за Великден:)
Вероника щом толкова ти се хапват тия кифлички , не е нужно да чакаш Великден. Довечера почвай да месиш и ще ги имаш още днес, ако ти дойдат в повече почерпи приятели и близки!
Ще я пробвам тази рецепта, изглежда ми бърза и лесна.
Уффф, гледам и преглъщам...Кога ще дойде Великдеееен:)
Христос Воскресе!
жестоки са - аз отдавна не правя козунаци ама като ги гледам ще взема да запретна ръкави
ела и у нас да завъртиш едни такива кифли:)))