Публикация

Домашни козуначени кифлички (РЕЦЕПТА)

Освен, че са по-вкусни, приготвените у дома козуначета не съдържат излишни консерванти и не дразнят стомаха


Продукти:

7 яйца

4 лъжици натрошена мая

1/2 литър прясно мляко

400 грама захар

250-300 грама мазнина (олио, масло)

2 килограма брашно

1 лимон

Квас:

В 1 чаша мляко се разтваря предварително надробената мая, добавя се щипка сол и 100 -150 грама захар, 1-2 яйца и се прибавя брашно, докато стане на гъста каша. Оставя се на топло, за да втаса - трябва да си удвои обема!

След като квасът е готов към него се прибавят всички останали продукти. Млякото трябва да е затоплено, за да може в него да се разтопи захарта. От мазнината се оставя 1/2 чаена чаша за премесване.

Омесва се не много твърдо тесто, което се оставя да втаса на топло (докато си удвои обема). Премесва се втори път с остатъка от мазнината без да се добавя брашно.

Тестото се разделя на 4 питки, които се разточват в кръг. Нарязват се на триъгълници, добавя се плънка по желание (локум, шоколад, ядки, мармалад и др.) и се навиват кифлички.

Кифличките се нареждат в съда за печене, намазват се с разбито яйце и се поръсват с маково семе или сусам.

Пекат се около 25 мин. на 180 градуса.

Коментари

Запретвам ръкави и почвам генерално репете за Великден:)

Милен  Цветанов
12 апр 2016 10:28

Вероника щом толкова ти се хапват тия кифлички , не е нужно да чакаш Великден. Довечера почвай да месиш и ще ги имаш още днес, ако ти дойдат в повече почерпи приятели и близки!

Ще я пробвам тази рецепта, изглежда ми бърза и лесна.

Уффф, гледам и преглъщам...Кога ще дойде Великдеееен:)

Тина Малинова
12 апр 2015 01:29

Христос Воскресе!

жестоки са - аз отдавна не правя козунаци ама като ги гледам ще взема да запретна ръкави

Петър Краев
11 апр 2015 15:47

ела и у нас да завъртиш едни такива кифли:)))